Kdo si může nárokovat Krtečka?

Praha - Spor o kreslenou postavičku Krtečka a především o výnosnou obchodní značku vznikl kvůli skládačce s motivem večerníčkového hrdiny. Firmě, která má na její distribuci v Česku výhradní právo, se nelíbí, že stejnou licenci prodala vnučka autora Zdeňka Milera i polskému výrobci. Teď se proto brání přes soudy.

Malé a velké diváky už Krteček mnoho let provází nejen jako večerníčková postava z televizních obrazovek, ale i jako hrdina knížek nebo jako motiv různých hraček. Právě to je problém. Existuje totiž mnoho smluv na různé použití motivu Krtečka. Na soud se tak nedávno obrátil výrobce hraček Dino Toys. Vadí mu, že licenci na stejný výrobek má i někdo jiný. 

Kdo s koho?

„V současné době předběžné opatření znamená, že by nikdo jiný než držitel výhradní licenční smlouvy, tedy Dino Toys, neměl distribuovat výrobky z tvrdého papírového kartonu s motivy Krtečka na českém a slovenském trhu,“ říká advokát firmy Dino Toys Jiří Matzner. 

Jiří Kubíček, profesor Katedry animované tvorby FAMU

„Těžko najdete jinde na světě figuru, která od roku 57 žije dodneška, je prostě stále stejně populární.“

Kdo může používat Krtečka? (zdroj: ČT24)

Podle Dino Toys poskytla licenci do Polska neprávem vnučka výtvarníka Karolína Milerová. Dědické řízení, které by určilo finálního vlastníka autorských práv, ale ještě nebylo uzavřeno. Milerová přesto poskytuje licence na postavičku Krtka ne za sebe jako dědička, ale za svou společnost Little Mole. 

„Dokud nebude jasný okruh dědiců, tak jediný, kdo může nakládat s právy aktivně, jsme my, protože máme licenční smlouvu, která je mimo okruh dědického řízení a byla uzavřena ještě za života dědečka,“ vysvětluje Karolína Milerová. 

Krtečkův případ přitom není v tuzemsku jediný. Už dříve se objevily například spory o autorská práva na loutky Spejbla a Hurvínka nebo spor o dílo Jaroslava Foglara. Ten dokonce trval přes 12 let.