NWR se stále propadá, stejně jako ceny jeho uhlí

Praha - Těžební společnost NWR, která vlastní i českou OKD, se dohodla s odběrateli na nových cenách. Nakonec se ve srovnání s druhým čtvrtletím v období od července do září sníží o osm procent. Těžební průmysl se přitom s problémy potýká na celém světě. Důvodem je hlavně nižší poptávka ze strany Číny.

Ke klíčovým odběratelům uhlí patří ocelárny, ovšem i tyto podniky mají problémy. Třeba Evraz Vítkovice Steel musel zastavit provoz. Proto teď nepotřebuje tolik uhlí a jeho cena padá. 

Vladislav Sobol, mluvčí OKD:

„Těžební průmysl je cyklický byznys. Takže musíme počítat, že reaguje na hospodářskou situaci ve světě, která v tuto chvíli není zrovna růžová.“

Těžební firma NWR už teď přiznává, že letos prodá o sto tisíc tun koksu méně, než čekala.  Podle odhadů asi jen šest set tisíc tun. „První přímý dopad je na NWR, které dneska prodává v průměru za nižší cenu, než je schopné uhlí vytěžit. To vede ke ztrátám na provozní úrovni a samozřejmě i ke ztrátám čistého zisku,“ vysvětluje hlavní analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. 

NWR a ceny uhlí tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

NWR musí šetřit a propouštět

V praxi to znamená, že NWR šetří a snaží se prodat některý majetek. Zatímco o koksovny zájem je, pro Důl Paskov se kupec zatím nenašel. O práci by tak mohlo přijít skoro dva a půl tisíce lidí. Za poslední dva roky ceny koksovatelného uhlí klesly více než o polovinu. A kromě prodeje majetku se proto šetří na platech. Některým zaměstnancům se snížily mzdy o desetinu a propustí se asi 250 techniků a administrativních pracovníků. 

„NWR teď řeší poměrně velké potíže, jak zabránit snižování stavu hotovosti. Proto představila poměrně rozsáhlý plán úspor. NWR se pravděpodobně bude potýkat s naplňováním tohoto plánu, a navíc si myslím, že cena uhlí nevzroste, takže situace zůstane dál napjatá,“ dodává Sýkora. 

Všechny tyto faktory se pak samozřejmě projevují i na hodnotě firmy. Ceny akcí na pražské burze totiž spadly za poslední rok skoro o 80 procent. „Myslím si, že akcie má to nejhorší už za sebou,“ neskrývá mírný optimismus analytik České spořitelny Petr Bártek. To však podle něj neplatí o cenách uhlí.