Drůbeží v ČR testy na antibiotika převážně ustálo

Praha - Maso v českých obchodech je nezávadné, alespoň co se týče obsahu antibiotik. Potvrdila to Státní veterinární správa, která během svých dvoutýdenních mimořádných kontrol odhalila jen tři pozitivní výsledky - u kuřecích stehen původem z Polska. V největší veterinární akci posledních měsíců se inspektoři zaměřili jak na velké řetězce, tak i malovýrobce.

Za 14 dnů odebrala Státní veterinární správa celkem 126 vzorků masa napříč republikou a provedla 357 laboratorních testů na zakázaná i povolená antibiotika v drůbeži.

Na zdraví škodlivé látky v mase narazili veterináři v kuřecích stehenních řízcích původem z Polska v Pardubickém kraji. „Ve skutečnosti to byly tři pozitivní výsledky v jedné šarži. Z šesti odebraných vzorků byly tři pozitivní,“ potvrdil ředitel Odboru veterinární hygieny Jan Váňa.

Veterináři tak zachytili 200 kusů balení v distribučním skladu, ostatní stahovali z pultů v obchodech v Poličce a Jičíně. Lidské zdraví mohou však antibiotika v mase ohrozit pouze při dlouhodobé konzumaci. Stoupá totiž rezistence vůči antibakteriálním lékům, tedy antibiotikům.

Větší riziko pro českého zákazníka se skrývalo ve vepřovém mase z Belgie, v němž veterináři odhalili lék proti parazitům Levamisol. Jak toto maso chutná, vědí spotřebitelé ve Středočeském, Jihočeském a Libereckém kraji.

Výsledky testů masa v českých obchodech (Události) (zdroj: ČT24)