Týdeník Euro: Rozhodnutí o dostavbě Temelína se o rok posune

Praha - Energetický gigant ČEZ plánuje posunout rozhodnutí o dostavbě Temelína nejméně o jeden rok. Původně tak chtěl učinit letos na podzim. Podle ředitele divize strategie ČEZ Pavla Cyraniho je stěžejní především vyřešení fixace cen z nových jaderných bloků. Firma také čeká na schválení Státní energetické koncepce. Cyrani to řekl v rozhovoru pro týdeník Euro.

„Stále probíhá debata o Státní energetické koncepci, která stanoví, kdy a jaké zdroje energií chceme v Česku stavět. Předpokládáme, že konečný výsledek by mohl být znám již na konci roku,“ podotkl Cyrani. „Co je důležitější je, aby bylo ukotveno takové legislativní prostředí, které tak zásadní investici, jako je dostavba jaderné elektrárny, umožní. To bude potřeba ukotvit v zákoně a tento legislativní proces určitě zabere dvanáct nebo osmnáct měsíců. Nesmíme zapomínat, že zákon v České republice bude muset být notifikován i v Evropské unii,“ uvedl Cyrani v České televizi.

Upřesnil, že by se v  některém zákoně měl objevit systém, který umožňuje fixaci cen elektřiny vyrobené v nově postavených jaderných blocích. To je možné několika způsoby. Jedním z nich je fixovat ceny systémem na dorovnávání odchylek. „V podstatě se jedná o fixovanou cenu a výkupní cenu z takového zdroje fixovaného oběma směry. Je tedy spravedlivá jak pro výrobce, tak pro spotřebitele,“ dodal.

Michal Šnobr, energetický analytik, J&T

„Novou jadernou elektrárnu rozhodně nebudeme potřebovat v roce 2025. Na rozhodnutí je dost času, nic nás netlačí. A proto máme dost času na to vyjednávat dobré podmínky a také čekat na to, jak se vyvine celý energetický trh v Evropě, který je v krizi, která tady nebyla 20 let.“

Fixace by měla být zajištěna minimálně na 30 let provozu

Připomněl zároveň, že jaderná elektrárna Temelín se staví na 60 let, a proto fixace na méně než 30 už přestává být výhodná pro obě strany. Systém totiž může v energetice směřovat dvěma cestami. „Jedna je, že se vždy bude čekat na akutní nedostatek elektřiny a v ten moment vyletí ceny nahoru, budou v takové výši, že budou pro spotřebitele nepřijatelně vysoké (…) Následně se začnou stavět nové kapacity, aby investoři měli jistotu, že se jim vrátí. Pak se ceny zase propadnou a budou takto fluktuovat,“ vysvětlil Cyrani. Pokud se ale cena zafixuje, bude podle Cyraniho podstatně nižší, než byl průměr těchto vysokých a nízkých cen.  

Pavel Cyrani:

„Koncem roku budeme vědět, jak si stojíme v tendru jako takovém. Ale je zřejmé, že finální smlouvu, kde se zavážeme k výstavbě elektrárny, nemůžeme podepsat předtím, než budeme mít od státu potvrzené kompenzační schéma.“

Podle dříve zveřejněných odhadů by náklady na stavbu dvou nových jaderných bloků v jihočeské elektrárně měly činit 200 až 300 miliard korun. Cyrani tak dodal, že firma chce rozhodnout o tak důležité investici, jako je dostavba Temelína, až v případě, že bude jasno v otázce Státní energetické koncepece, a bude tak zaručena její návratnost.

Hlavní sídlo ČEZu
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Za současných cen energie se nové bloky nevyplatí stavět

Cyrani dále konstatoval, že za současné tržní ceny elektřiny kolem 40 eur za megawatthodinu se stavět nové bloky nevyplatí. „Pokud ale vezmeme současné ceny silové elektřiny, tedy zhruba 40 eur za megawatthodinu, k tomu přičtete 32 eur, tedy příspěvek, který odběratelé platí za podporu obnovitelných zdrojů, dostáváte se k částce, která přesahuje 70 eur, to je k ceně elektřiny, kdy už bude Temelín konkurenceschopný,“ dodal.

Také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábova se domnívá, že k odkladu rozhodnutí dojde. „S pravděpodobností hraničící s jistotou se (letos) nerozhodne, protože samotný tendr nabral několikaměsíční zpoždění. Zejména kvůli tomu, že investor se zcela legitimně snaží vyjednat co nejlepší podmínky a že ti, kdo se o stavbu ucházejí, se stejně legitimně snaží tomuto vyjednávání nikoli bránit, ale také si ze své strany vyjednat co nejlepší podmínky,“ uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas Plus a Insider.

ČEZ v tendru na dostavbu Temelína vede jednání s americko-japonskou společností Westinghouse a s česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Energetická společnost očekává, že by nové bloky měly být uvedeny do provozu v roce 2025. Cyrani dnes v Euru řekl, že nedokáže odhadnout, jaký dopad bude mít odložení podpisu smlouvy na celkový harmonogram projektu. Předseda úřednické vlády Jiří Rusnok na konci června uvedl, že jeho kabinet nepočítá s provedením zásadních rozhodnutí v otázce dostavby Temelína. Stanovisko vlády bude přitom rozhodující, protože stát vlastní zhruba 70 procent akcií ČEZ.