Čína chce ukázat svou lidskou tvář a zastavuje megalomanské stavby

Peking - Čína na pět let zastaví výstavbu luxusních vládních budov. Chce uspořit a zároveň uklidnit veřejnost, obyvatelé nejlidnatější země světa totiž nesou nákladné budování sídel úřadů s nevolí. Stát chce novým nařízením ukázat, že bojuje proti korupci, úplatkům a také proti plýtvání veřejnými penězi.

Většina Číňanů by ráda bydlela ve svém, jenže si to často kvůli vysoké ceně nemovitostí nemůže dovolit. „Dům, který by se nám líbil, stojí několik milionů. A na to opravdu nemáme. Naše země by měla kontrolovat, co se staví, a více myslet na své obyvatele,“ míní obyvatelka Číny. 

Mnoho lidí přitom pobouřilo, že si čínské úřady v poslední době staví za veřejné peníze velkolepá a moderní sídla. Vláda proto vydala směrnici, která má takové praktiky omezit. Několik let se tak nebude stavět a luxusní interiérový design je zakázaný úplně. 

Joseph Čcheng, politolog, Univerzita Hong Kong

„Je to pravděpodobně politický tah nových vládních představitelů. Snaží se tak získat popularitu a upevnit svou moc. S úsporami to zřejmě nemá nic společného. Hospodářství budou ovlivňovat spíš skrz kontrolu bankovních půjček a úvěrů.“ 

Zákaz se ale týká nejen úředních budov, ale také staveb, které slouží jako kongresová centra nebo vládní hotely. Některé čínské úřady si totiž postavily podobné budovy například v letoviscích u moře a využívají je jako odměnu pro zaměstnance. Pobyt mají zdarma nebo za symbolickou cenu. 

Stopka čínským vládním budovám (zdroj: ČT24)

„Myslím, že je dobré mít několik takových budov, potřebujeme mít dobrou mezinárodní image. Ale asi bychom to neměli přehánět, mělo by to mít nějaké hranice. Zákaz stavby na pět let je dobré rozhodnutí, souhlasím s tím,“ říká čínský úředník Li Sung-chuaj. 

Boj proti korupci je navíc pro Čínu důležité téma. Jako jeden z hlavních cílů si ho totiž vybral prezident Si Ťin-pching, který se úřadu ujal letos v březnu.