Ani šéf ÚOHS Arevu do hry o Temelín nevrátil

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl odvolání francouzské firmy Areva proti jejímu vyloučení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Postavil se tím za únorové rozhodnutí svého úřadu. Areva se chystá proti rozhodnutí ÚOHS podat žalobu ke správnímu soudu v Brně.

Francouzskou společnost vyřadila z výběrového řízení na dostavbu Temelína v říjnu 2012 česká energetická společnost ČEZ. V lednu tohoto roku pak Úřad na ochranu hospodářské soutěže zamítl žádost firmy o pozastavení tohoto tendru, s čímž se Areva odmítla smířit a podala odvolání.

„Ztotožnil jsem se se závěry rozkladové komise a potvrdil rozhodnutí prvního stupně,“ prohlásil bez dalších podrobností Rafaj. Případ podle něj patřil k nejnáročnějším, které ve funkci předsedy antimonopolního úřadu musel rozplétat.

Mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž: „Jsme rádi, že to, co jsme shledali za jasné důvody pro vyloučení Arevy z výběrového řízení, antimonopolní úřad potvrdil.“

Areva v minulosti avizovala, že se v případě neúspěchu u ÚOHS obrátí i na soudy. To nyní potvrdila, když v tiskovém prohlášení sdělila, že je „rozhodnuta bránit svá práva u všech dostupných instancí a nyní podá žalobu proti rozhodnutí ÚOHS ke správnímu soudu v Brně“.

„Žaloba by mohla být podána proti rozhodnutí úřadu jako takovému. Soud by mohl, čemuž nevěřím, říci, že naše rozhodnutí není v souladu se zákonem. Tím pádem by se znovu vše muselo posoudit, ale naši lidé pracovali pečlivě, jsem přesvědčen o správnosti rozhodnutí,“ řekl Rafaj České televizi.

Společnost Areva
Zdroj: ČT24

Ve výběrovém řízení na dostavbu jaderné elektrárny nyní zůstaly česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. O vítězi zakázky se mělo rozhodnout podle původních plánů během září, nakonec se ale celý proces zřejmě o rok zpozdí.