Americké akcie v pátek mírně posílily

New York – Akciové trhy ve Spojených státech v pátek navzdory počátečnímu poklesu mírně posílily. K jejich oživení přispělo očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolněné měnové politice.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,02 procenta na 15.558,83 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,08 procenta na 1.691,55 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,22 procenta na 3.613,16 bodu, napsala agentura Reuters. Fed bude příští týden na svém zasedání rozhodovat o dalším vývoji měnové politiky. „Trh očekává, že Fed nepřijde s žádným překvapením,“ uvedla analytička Quincy Krosbyová ze společnosti Prudential Financial.

Největší světový řetězec kaváren Starbucks posílil téměř o osm procent poté, co ohlásil překvapivě prudký nárůst čtvrtletního zisku. Internetová cestovní kancelář Expedia naopak prudce oslabovala, protože její hospodářské výsledky výrazně zaostaly za očekáváním analytiků. Na devizovém trhu se dolar propadl na pětitýdenní minimum vůči ostatním předním měnám kvůli očekávání, že Fed hodlá držet úrokové sazby ještě dlouhou dobu na nízké úrovni.

V závěru pátečního obchodování v New Yorku dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních předních světových měn, klesl o 0,4 procenta na 81,625 bodu. Během dne sestoupil až na 81,548 bodu, tedy na nejnižší úroveň od 20. června. Euro zůstalo vůči dolaru bez výraznějších měn na 1,3281 USD.