České banky se letos musí spokojit s horšími výsledky

Praha – Česká spořitelna dnes odstartovala českou bankovní výsledkovou sezonu. A přestože dosáhla v prvním pololetí čistého zisku přes osm miliard korun, meziročně to bylo téměř o procento méně. Spořitelna uvedla, že její výsledky odrážejí dění v české ekonomice - rostoucí vklady, slabou poptávku po půjčkách, ale velký zájem o hypoteční úvěry. A podobná situace se podle Jiřího Zendulky, analytika z BH Securities, dá čekat i u dalších velkých tuzemským finančních domů.

Největší tuzemská banka podle počtu klientů v letošním prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 0,8 procenta na 8,15 miliardy korun. Provozní zisk klesl o 6,4 procenta na 12,25 miliardy. „Výsledek je vynikající, osobně jsem čekal horší,“ říká Zendulka. 

Analytik vysvětlil, že příjmy respektive výnosy z úvěrů jsou kvůli nízkým úrokovým sazbám nastaveným ČNB nižší než v minulosti. Navíc loňský rok byl zdaleka nejziskovější, takto vysoká srovnávací základna se tedy překonat nepodařila. 

Navíc rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně dokonce o třetinu na 301,2 milionu eur (7,8 miliardy korun). „Česká spořitelna je přitom zlatým vejcem v rámci Erste,“ dodal Zendulka. 

Komentář Jiřího Zendulky (zdroj: ČT24)

Jak dopadnou další velké banky?

U konkurence pak podle něj můžou být čísla trošku horší, například u Komerční banky může propad čistého zisku dosáhnout i dvouciferné hodnoty. Také Česká spořitelna zaznamenala na provozní úrovni citelný propad. 

Spořitelna je první z velkých bank, která zveřejnila pololetní hospodářské výsledky. Komerční banka tak učiní ve čtvrtek a ČSOB pak 8. srpna.