Pošta zdražuje - připlatíme si za pohled, dopis i složenku

Praha - Česká pošta od zítřka zdražuje své služby. Třeba odeslání pohledu nebo dopisu bude stát o tři koruny víc než dosud. Ke zvýšení cen došlo proto, že se s cenami za listovní služby od roku 2008 nepohnulo. Navíc jinde v zahraničí jsou prý poštovní služby o 50 procent dražší. Počet odeslaných pohledů či dopisů tak pravděpodobně bude pokračovat ve strmém propadu.

Posílání pohledů je činnost, která k prázdninám pořád patří. Píše se nejen z tábora, ale stále i z dovolených ze zahraničí. Počet pohlednic ale vytrvale klesá. Doručovatelky tak do schránek házejí hlavně inkasa a reklamu.

Ročně klesá počet odeslaných zásilek o půl milionu. Klasickou korespondenci nahradily mobily. Zprávy přes telefon jsou totiž podstatně levnější.

„U listovních zásilek jsme neupravovali ceny pět let, přitom výrazně stouply ceny energií. Pošta se chytá i letáků, protože potřebuje každou korunu. Pošta byla dříve postavená na listovní službě – její propad ale nedokáže plně nahradit,“ upozorňuje mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Změny od 1. srpna:

  • Pohled či dopis 13 korun
  • Doporučené psaní do 50 gramů 29 korun
  • Složenka na sumu do tisícovky 26 korun

Zdražení mají zmírnit věrnostní karty, které pošta zavedla v půlce července. Pořídilo si je už 20 tisíc lidí.

Pohled do zahraničí 

Stejně jako v Česku jsou také ve Španělsku pohlednice odsunovány do pozadí moderními technologiemi. Stále tam ale přetrvává tradice posílání vánočních karet, naopak blahopřání k narozeninám nebo třeba promocím se zde vůbec nepoužívají. Španělé zaplatí za odeslání pohlednice v rámci země 37 centů, tj. v přepočtu 9,60 koruny. Pohled do Evropy pak stojí 19,50 koruny a pohlednice do světa zhruba 23,40 koruny. Také tady ceny každoročně rostou, ovšem velmi mírně. Loni to byl například jen jeden cent za koupenou známku.

V Polsku pak klasická pohlednice i dopis stojí necelých deset korun. Největší nápor zažívají pošty v katolickém Polsku kolem období Vánoc a Velikonoc.