V Bruselu je klid. Je to ticho před bouří?

Brusel - V belgické metropoli Bruselu je najednou poloprázdno. Nastal totiž jediný měsíc v roce, kdy desetitisíce úředníků, diplomatů a lobbistů opouštějí město. Míří na dovolenou. V minulých letech se tak dělo v obavách z bankrotu států, nebo dokonce krachu eura. Letos jsou poprvé od roku 2010 vyhlídky optimističtější. Evropské nebe ovšem stále není bez mraků.

Podle Bruselu se překvapení konat nebudou

Po letech plných obav z kolapsu z Bruselu vyzařuje klid. „Tenhle srpen by měl být po mnoha letech klidný. Problémy jsou dobře popsané. Nečekám žádné překvapení, alespoň v eurozóně ne,“ prohlásil ex-poradce Evropské komise André Sapir. 

Přestože řečtí demonstranti protestují proti škrtům a reformám, Atény hlásí pozitivní zprávy. Ještě loni vážně probíraný odchod Řecka z eurozóny už není na pořadu dne. „Zisky z turistiky jsou lepší, než se čekalo. Možná by tak recese mohla být letos menší, než se předpovídalo,“ uvedl řecký ministr financí Yannis Stournaras. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jih Evropy dál představuje „hrozbu“

Brusel i ekonomové navíc věří, že na podzim se kurz definitivně otočí a nejdelší hospodářská krize v unijních dějinách se rozplyne. Pořád jsou ale slyšet i hlasy, které varují, že může jít pouze o ticho před další bouří. Hrozba může přijít z Itálie nebo Portugalska. Řecko má totiž finanční pomoc čerstvě zajištěnou. „Situace v okrajových zemích jako Itálie, Španělsko nebo Portugalsko se zas tolik nezlepšila. Jsou to jen opatrné náznaky zlepšení v hlavních ukazatelích,“ konstatoval hlavní ekonom ING pro eurozónu Peter Vanden Houte. 

Ani návštěvníci bruselské pláže nejsou přesvědčení, že s prázdninami přichází pokrizové období. Mraky nad eurozónou je ale neděsí. „Neříkám, že tady není krize. Je tu pořád. Ale jsme hodně optimističtí. Lidé, co mají práci, totiž mají důvod k optimismu. Nezaměstnaní to vidí jinak,“ míní obyvatelka Bruselu Nicky. 

Eurounijní lídři si ale prozatím oddechli. Po letech mají jistotu, že je kvůli obavám z krachu eura nikdo z dovolené odvolávat nebude.

Brusel už krach eura tolik neděsí (zdroj: ČT24)