Recyklační poplatek musí být zahrnut v ceně produktu - jinak pokuta

Praha - Ceny elektrospotřebičů musí prodejci uvádět včetně recyklačního poplatku (PHE). Řada z nich to ale nedělá, a porušuje tak zákon o odpadech. Od července proto prohřešky kontroluje Česká obchodní inspekce (ČOI). V případě neuvedení může být prodávajícímu udělena pokuta až 5 milionů korun. "Na tu novinku (uvádění PHE v ceně produktu) se zaměříme v nejbližších dnech," upozorňuje Denis Gaidoš, mluvčí ČOI.

Recyklační poplatek (u zboží často zvaný PHE) při nákupu elektrospotřebičů platí každý. „Z příspěvku se platí celý ten cyklus od okamžiku, když odložíte starý spotřebič na sběrném místě, až po okamžik jeho recyklace,“ vysvětluje ředitel Elektrowin Roman Tvrzník.

Ne vždy je ale tahle částka na první pohled vidět – musí být totiž zahrnutá v celkové ceně zboží. Jenže někteří internetoví prodejci ji do ceny záměrně neuvádí. „Ono to vypadá lépe, když je cena nižší. A až někdy, když se rozklikneme dál, tak zjistíme, že je k tomu další poplatek, který musíme zaplatit,“ říká právní poradce dTest Miloš Borovička.

Triky, jak nalákat zákazníky na nízkou cenu, jsou různé. Poplatky jsou často psané zvlášť a drobným písmem. Někdy se o nich kupující dozví až při samotné platbě.

Nově proto musí být všechny poplatky včetně daní uvedené v konečné ceně zboží. Jestli to prodejci dodržují, bude kontrolovat Česká obchodní inspekce (ČOI). „Na tu novinku se zaměříme v nejbližších dnech, protože chceme dát podnikatelům čas, aby tuto novinku mohli implementovat,“ doplňuje Denis Gaidoš, mluvčí ČOI.

Pokud se zákazník nedozví konečnou cenu včetně poplatku za recyklaci, hrozí prodejci pokuta až pět milionů korun.