Obchodníkům se v červnu nedařilo, lidé opouštějí velké řetězce

Praha - Tržby maloobchodníků v Česku se v červnu snížily meziročně o necelá tři procenta. Nejvíc poklesl prodej potravin. Přitom v předchozích dvou měsících tržby rostly. Nižší tržby hlásí obchodní řetězce i prodejci aut.

Na jaře Češi šetřili o něco méně než dřív. Obchodníkům se dařilo a tržby jim pomalu rostly. Pak ale přišly povodně. „Povodně nenabádají lidi, aby chodili do obchodů a utráceli, spíše si lidé hlídali své domovy. Povodně ale budou mít jen krátkodobý efekt. V příštích měsících by mohly přijít pozitivní přírůstky,“ míní hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Ta zároveň upozornila na to, že v červnu byl také nižší počet pracovních dnů oproti předchozímu měsíci.

„Maloobchodní tržby v červnu klesly jak meziročně, tak meziměsíčně. Klesly jak prodeje potravinářského, tak i nepotravinářského zboží. Lidé kupovali méně v podstatě cokoliv,“ prohlásil analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Snížení tržeb pocítili hlavně prodejci potravin. Například obchodní řetězce hlásí pokles o zhruba 3,5 procenta.

Nakupování
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/Picture Alliance

„Už neplatí, co před pár lety, kdy všichni chtěli nakoupit vše pod jednou střechou a opouštěli malé krámky ve prospěch velkých. Nyní opouští všechny obchody. Velké řetězce už nemají koho přetáhnout malým. Trh je nasycen. Naopak malé krámky začínají mít výhodu v tom, že mají u ovoce a zeleniny často podstatně vyšší kvalitu,“ podotkl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Výraznější růst naopak zaznamenal prodej zboží přes internet nebo přes zásilkovou službu, dokonce skoro o pětinu. „Prodej zboží přes internet je klasicky tahoun,“ podotkl Fyrbach. „Lze to dělat z domova, od počítače. Tito prodejci zažívají boom. Internetový prodej je výrazně méně ovlivněn počasím“ vysvětlila situaci Horská.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka červnové údaje ukazují na zlepšující se ekonomickou situaci. „Vezmeme-li do úvahy krátkodobý negativní vliv povodní, nejsou červnová data z maloobchodu špatným výsledkem a dohromady s údaji z předchozích měsíců potvrzují, že se česká ekonomika začíná zotavovat z rok a půl trvající recese,“ uvedl.

Komentář Heleny Horské (zdroj: ČT24)
  • Maloobchodní tržby obnovily pokles i v zemích eurozóny a celé Evropské unii. V 17 zemích eura tržby klesly o půl procenta po květnovém růstu o více než procento.