Má JPMorgan prsty v propuknutí krize?

New York - Přední americký finanční dům JPMorgan Chase & Co čelí vyšetřování v souvislosti se začátkem světové finanční krize. Prokuratura se zabývá hypotečními zástavními listy, které banka vytvořila před jejím vypuknutím. Tím podle vyšetřovatelů porušila zákony o cenných papírech.

Američtí vyšetřovatelé zkoumají hypoteční zástavní listy, tedy v podstatě dluhopisy, které banky vydávají, aby získaly finanční prostředky na poskytování hypotečních úvěrů. 

JPMorgan má však problémů více. Nejenže má zaplatit přes 400 milionů dolarů za manipulaci cen elektřiny v letech 2010 až 2012, je také blízko dohody o podmínkách ukončení rok trvajícího vyšetřování americkou komisí pro cenné papíry. Důvodem vyšetřování byly pochybné obchody s deriváty, které bance přivodily rekordní ztrátu, uvádí server Patria Online.

Vyšetřování banky JPMorgan (zdroj: ČT24)

Barbora Malá, Patria Online

"Americký Senát v březnu podrobil banku JPMorgan ostré kritice kvůli ztrátě 6,2 miliardy dolarů, kterou firmě loni způsobil obchodník přezdívaný 'londýnská velryba'. Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit. Zpráva komise naznačila, že vysocí vedoucí pracovníci banky, včetně výkonného ředitele Jamieho Dimona, o ztrátách věděli. Viní však také regulační orgány z nedostatečného dohledu, který bance umožnil příliš riskovat."

Banka JPMorgan v tom není sama

Vyšetřování je součástí snahy amerického prezidenta Baracka Obamy potrestat firmy, které při růstu cen na americkém trhu s bydlením porušovaly pravidla. Minulý týden padlo rozhodnutí v jednom z nejsledovanějších případů viníků finanční krize. Bývalý prezident firmy Goldman Sachs Fabrice Tourre podle poroty podvedl investory - nabízet totiž produkt, o kterém věděl, že nebude vydělávat. Jeho obchody skončily ve ztrátě 20 miliard korun.

Na Turovo jednání se přišlo díky e-mailům. V nich se popisuje jako báječný Fab, který říká, že finanční trhy můžou každou chvílí zkolabovat. Trest zatím soudce neurčil. Hrozí mu ale maximálně pokuta a zákaz činnosti. 

Americká vláda už v úterý podala na bankovní skupinu Bank of America civilní žalobu, a to kvůli údajnému podvodu s cennými papíry krytými hypotékami na obytné nemovitosti. Banka takto měla ošidit investory zhruba o 850 milionů dolarů (16,6 miliardy korun).