Kde je studium v zahraničí nejdražší? V Austrálii, USA a Británii

Sydney – Kam vyrazit na vysokou školu do zahraničí, pokud máte to štěstí, že se nemusíte ohlížet na peníze? Podle výsledků průzkumu britské banky HSBC, zveřejněných na serveru Business Insider, zaplatí studenti nejvíc za studium a pobyt v Austrálii, a sice kolem 38 tisíc amerických dolarů ročně (740 tisíc korun). Hned v závěsu se drží Spojené státy s náklady kolem 35 tisíc dolarů (680 tisíc korun) a Velká Británie s 30 tisíci dolary (584 tisíc korun).

Žebříček 13 nejdražších destinací, které si lze k vysokoškolskému studiu v zahraničí vůbec zvolit, dále zahrnuje například Spojené arabské emiráty (4. místo), Kanadu (5. místo), Singapur (6. místo), Hong Kong (7. místo), Japonsko (8. místo), Rusko (9. místo) nebo Čínu (10. místo).

Zajímavé je umístění krizí zmítaného Španělska, které obsadilo 12. příčku a získalo tak o stupeň vyšší pozici než Německo.

Business Insider na adresu nejdražší Austrálie poznamenává, že studium v této zemi je u cizinců navzdory cenám stále populární a očekává se, že zájem o něj ještě poroste s tím, jak bude oslabovat australský dolar. V letech 2009 až 2012 nicméně australské vysoké školy zaznamenaly pokles počtu zapsaných zahraničních studentů o 12 procent.

„Australský vzdělávací sektor sice už narazil na svůj strop v počtu zahraničních studentů, podíl těchto studentů přesto zůstává v Austrálii stále vysoký. To značí, že mnozí z nich přehlíží dopad vysokých nákladů ve prospěch jiných faktorů, jako je kvalita života a vzdělání nebo blízkost k domovu,“ říká šéf sekce retailového bankovnictví a správy majetku australské pobočky HSBC Graham Heunis.

Náboru nových talentovaných mozků na australské univerzity by měly podle Heunise pomoci i plány tamní vlády uvedené do praxe v minulém roce. Jejich cílem bylo zjednodušit proces udělování víz studentům z jiných zemí.