Fischer odvolal úředníka MF Šnábla. Arbitráží se to nedotkne, říká ministerstvo

Praha – Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic Radka Šnábla. Ten měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice. Šnábl, jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09), v reakci upozornil, že spolu s ním odvolal ministr Fischer i další tři právníky, kteří pracovali na solárních kauzách. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Šrámka ale nikdo propuštěn nebyl. „Tři zaměstnankyně oddělení, u kterých je možné, že by mohly mařit interní šetření, jsou do konce měsíce z důvodu překážky na straně zaměstnavatele doma,“ vysvětlil.

„Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ministerstva financí,“ uvedl k důvodům odvolání Fischer. Problém představuje i odborná nezpůsobilost na funkci vedoucího oddělení, respektive neukončené vysokoškolské vzdělání. Ministr navíc kritizoval skutečnost, že se Šnábl údajně bez předchozí omluvy nedostavil na domluvenou schůzku, odvolání mu proto bude doručeno poštou. To ale Šnábl odmítl. „Údajně existovala schůzka s ministrem v 10:00, o které já jsem se dozvěděl v 10:07. Přitom včera jsem urgoval termín této schůzky u ministra kvůli podpisu patnácti vnitrostátních žalobních odpovědí,“ řekl Šnábl.

„Důvodem schůzky mezi ministrem Janem Fischerem a Radkem Šnáblem nebylo pouze jeho odvolání, ale předně to, že oddělení pana Šnábla reagovalo po šesti měsících od doručení výzev od advokátů zatupujících subjekty podnikající v solar byznysu. Tedy skoro 6 měsíců panu Šnáblovi trvalo reagovat na výzvy advokátů, kteří požadovali po státu skoro 250 milionů,“ zní prohlášení ministerstva financí.

Fischer též zadal interní prověrku fungování Šnáblova oddělení. „Jedná se o pochybení ve způsobu výběru advokátních kanceláří, uzavírání smluv bez výběrového řízení a v poslední době dokonce o neprofesionální způsob chování k jeho podřízeným,“ sdělil v rozhovoru pro ČT odcházející ministr Fischer.

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK

Šnábl všechna obvinění odmítá. Výběrová řízení podle něj byla v souladu se zákonem, náklady oddělení schválil Nejvyšší kontrolní úřad. Podle svých slov se o odvolání dozvěděl z médií, protože mu ministerstvo hned ráno vypnulo mobilní telefon.

„Jsou odvoláni také další tři právníci na MF, které spojuje to, že dělali na solárních kauzách a všichni se podíleli na novele o obnovitelných zdrojích, která prošla dnes sněmovnou,“ podotkl nyní už bývalý šéf oddělení mezinárodní ochrany investic. Podle MF je to ale lživé tvrzení.

Martin Kuba (ODS), úřadující předseda strany:

„Odvolání člověka, který je zodpovědný za tak důležitou věc, jako jsou arbitráže, která se může projevit v peněženkách českých občanů v případě, že budou arbitráže prohrány, to je podle mého krok, který by ministr v demisi dělat neměl.“

Ohrožení zájmů státu však nová vedoucí oddělení, náměstkyně Eva Anderová, odmítá. „Veškeré soudní spory a žaloby vedené proti státu jsou naprosto pod kontrolou a odchod pana Šnábla nijak neohrozí jejich průběh ani výsledky,“ ujistila Anderová, která na úřadu působí více než šest let jako ředitelka odboru pro mezinárodní vztahy a finanční politiku.

Kalousek: Je to vynikající specialista

Bývalý ministr financí a Šnáblův nadřízený Miroslav Kalousek odvolání kritizoval: „Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun.“

Sociální demokrat Jan Hamáček se k Fischerovu kroku staví zdrženlivě. „Pokud potřebuje své rozhodnutí opřít o nějaký interní audit, tak je to jedině správně. Nicméně já bych očekával, že ty kroky půjdou v opačném gardu – že nejdřív bude audit a potom bude personální rozhodnutí,“ konstatoval Hamáček. Pokud by pro český stát vyplynuly ze Šnáblova odvolání nějaké důsledky, bude to podle místopředsedy poslanců ČSSD odpovědnost Jana Fischera.

Kdo přivedl Šnábla na ministerstvo? Rusnok

Šnábl byl v dubnu 2009 pravomocně odsouzen za daňový podvod ke dvouletému podmíněnému trestu a vysoké pokutě. Už tehdy nabídl svoji rezignaci tehdejšímu ministrovi financí Kalouskovi. Ten ji však nepřijal s tím, že byl pro stát díky vítězství ve sporech zcela nepostradatelný.

O několik měsíců později složil Šnábl rezignaci do rukou ministra financí Eduarda Janoty (mj. člena vlády, jejímž předsedou byl nynější ministr financí Fischer, který Šnábla odvolal).

Podle rozsudku byl Šnábl v roce 1999 členem skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit daň z přidané hodnoty. Tři podnikatelé, mezi které Šnábl tehdy patřil, vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli přes sedm milionů korun, jim už nevyšel.

Poněkud paradoxně přivedl Šnábla na ministerstvo financí jako svého poradce Jiří Rusnok, současný předseda vlády v demisi, v níž sedí i ministr financí Fischer. Později si ho vzal jako poradce i na ministerstvo průmyslu a obchodu. Rusnok už dříve prohlásil, že o jeho „obchodování“ s automaty prý nic netušil. Na ministerstvo financí se pak Šnábl vrátil nejprve jako poradce Vlastimila Tlustého a pak Miroslava Kalouska.