Marný boj s padělky: Jde o miliardy a často i o zdraví

Praha - Čeští podnikatelé přicházejí kvůli čínským padělkům o miliardy korun. Jen loni upozornilo na falzifikáty asi osmdesát domácích výrobců. Nejde přitom jen o nejdražší značky, padělají se i ručníky, rybářské pruty, knoflíky nebo deodoranty. Napodobeninám se lidé nevyhnou ani na internetu. Některé výrobky navíc mohou být zdraví nebezpečné.

Pozor na levné šperky z internetu

Třeba stylové šperky Swarowski pozlacené osmnáctikarátovým bílým zlatem a s kamínky ve tvaru srdce představují ideální dárek. Na internetu jsou navíc k dostání za pár stovek. Jakub Sobotka si je koupil, pro jistotu si je ale nechal otestovat. A posudek zní: výrobek obsahuje nikl, který může vyvolat alergii. Slitiny s významným obsahem niklu by přitom neměly být používány ve špercích, jež jsou v trvalém styku s pokožkou. „Přítelkyně je alergická právě na prvky, jako je nikl. Otekly by jí uši,“ konstatoval Sobotka.

Propracovanost napodobenin se stále zlepšuje. Některé padělky jsou zřejmé na první pohled - třeba parfém Channel, jiné dají laikům zabrat. V tomto případě jde například o žiletky na holení. Některé falzifikáty – třeba hodinky - pak těžko rozeznávají i samotní odborníci.

Události: Padělky všeho druhu (zdroj: ČT24)

Dovoz padělků začíná být pomalu minulostí. Značky už navíc nejsou jen obtisklé, ale i vyšívané. Do dílny v Praze 4, kde proběhl v červenci zásah, přiváželi Vietnamci obyčejné oblečení. Odsud už ale odváželi oblečení značkové - například Lacoste, Nike, Tomy Hilfiger, Gucci nebo Adidas. Celníci nakonec zabavili zboží za víc než 1,25 milionu korun. Padělatelům hrozí až osm let vězení.

Podle celníků tvoří 70 procent všech nelegálních kopií ty, které pocházejí Číny. Narazit se dá i na značkové napodobeniny z Hongkongu a například léky se falšují nejčastěji v Indii.

Nekalá čínská konkurence trápí tuzemské podnikatele

Třeba Pavel Blata objevil před pár lety v čínské továrně dokonalé kopie svých minibiků. Návod na tuto motorku Pavel Blata Číňanům už zadarmo dát nechce a řeší tak dilema. Na papíře ji má už 6 let, v reálu pouze jediný kus. „S touto motorkou se teď bojíme vystoupit, protože jsme přesvědčeni, že by ji Číňani začali v obrovské míře vyrábět,“ podotkl majitel společnosti Blata.

Ekonomické dopady nekalé čínské konkurence pociťuje Pavel Blata stále. Přišel o stovky milionů korun a počet zaměstnanců snížil ze 130 na třicet. Stejnou zkušenost má i Petr Odehnal z Brna, který si svoji oděvní značku vymodeloval podle svých představ před čtrnácti lety. I on investoval do ochranných známek. Právě ty jsou podle celníků tou nejlepší možnou obranou - minimálně kvůli vyjednávací pozici.

Celní správa
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

A jaké zboží se padělá nejčastěji?

  • Vede oblečení k okamžitému nošení, jako jsou kalhoty, trika, košile nebo svetry. Jen od ledna ho tady celníci našli za víc než 190 milionů korun.
  • Následuje obuv, padělají se jak sportovní značky například na běhání, fotbal nebo tanec, tak i sandály nebo holínky. Celkem jich celníci letos zabavili za víc než 180 milionů.
  • Na pomyslném třetím místě jsou CD a DVD. Nelegální kopie se nejčastěji objevují u hudebních nosičů, filmů, ale i softwarů nebo her.

Čísla a zase čísla

  • 23 milionů korun - to je hodnota falzifikátů, které se v Česku jen v letošním roce našly.
  • Od začátku roku zabavila Celní správa přes 900 tisíc padělků za bezmála tři čtvrtě miliardy korun.
  • Za celý loňský rok to bylo zboží za skoro čtyři miliardy korun.