Italové radí: Namažte si na chleba pivo

Cittareale - Pijáky piva možná v Itálii nahradí jedlíci pivních pokrmů. Tamní minipivovar Alta Quota, který stojí v horách Reatini severovýchodně od Říma, totiž přišel na trh s novinkou - vaří nápoj tak hustý, že se dá namazat třeba na chleba nebo na palačinku místo marmelády. Výrobci věří, že novinka se v kulinářském světě uchytí a pivní kulturu v zemi vína víc zpopularizuje.

Na začátku byl vtip nebo spíš sázka s místním cukrářem a výrobcem čokolády Pietrem Napoleonem o to, jestli je možné udělat hutné pivo při zachování jeho chuti. Po týdnech zkoušek a hledání optimální varianty bylo roztíratelné pivo na světě. Zatím ve dvou variantách, které vycházejí ze světlého piva s pěti procenty alkoholu Omid a tmavého sedmiprocentního s názvem Greta.   

Emanuela Laurenziová, spolumajitelka minipivovaru Alta Quota:

„Základem je mix piva a ochuceného sýra. Vyzkoušeli jsme opravdu hodně kombinací a nakonec nám z toho vyšly dvě, se kterými jsme byli spokojeni. Světlá pasta je sladší a můžete v ní poznat slabou příchuť hrušek. Tmavá je výraznější a má plnější chuť piva.“

Jak říká obchodní manažerka cukrárny Napoleone Francesca Napoleoneová, postup je dost podobný tomu, jako když vaří čokoládu: „Takže jsme využili naše znalosti. To, jak spolu jednotlivé ingredience reagují, a další fígle. A výsledkem je pivo, které má stejnou konzistenci jako čokoládové máslo.“

Pravá pivní čokoláda (zdroj: ČT24)

V pivovarské restauraci se jedlé pivo stalo okamžitě hitem. I přesto, že recepty z místní kuchyně zatím velkou pestrost nenabízejí. Zákazníkům ho servírují hlavně jako pomazánku na chleba, palačinky nebo wafle. Oblíbený je ale taky pivní koláč a hitem posledních horkých dní je zmrzlina s pivní polevou.  

A kdo by chtěl jedlé pivo vyzkoušet, nemusí za ním jezdit až do Itálie. K dostání je totiž i přes internetový obchod. Jedna 280 gramová sklenička vyjde v přepočtu na 250 korun.