Bonusový strop na obzoru: Británie rychle zvedá bankéřům platy

Londýn – Evropské finančníky čeká od příštího roku velká změna – jejich bonusy budou mít strop. Ten na jaře posvětil Europarlament. Británie, která nová pravidla odsoudila, se snaží ze svízelné situace dostat po svém. Nejnovější průzkum ukázal, že téměř dvě třetiny britských finančních společností zvýšily lidem platy. Obávají se totiž odlivu talentovaných pracovníků.

„Útěk“ zaměstnanců děsí prakticky všechny

Z průzkumu personální agentury Robert Half Financial Services vyplynulo, že se odchodu zaměstnanců obává celých 93 procent řídících pracovníků ve finančních službách. Pětašedesát procent jich proto zvýšilo mzdy průměrně o pětinu, aby zavedení stropu kompenzovalo.

Zaměstnanecké benefity pak rozšířilo 60 procent dotázaných. Více než polovina řídících pracovníků se zároveň „velmi obává“, že omezení odměn a s ním související zvýšení základního platu povede k nestabilitě ve struktuře nákladů jejich společností.

Finanční analytici
Zdroj: ČT24

Od příštího roku nebudou moci odměny bankéřů překročit výši jejich platu. Evropa vychází omezením bonusů vstříc politikům a veřejnosti, které rozhořčily praktiky finančního sektoru od finanční krize roku 2008.

Valné části zaměstnanců bank, jejichž odměny obvykle nepřesahují 30 procent jejich platu, se ale opatření nedotkne. Zaměřeno je především na nejvyšší vedení institucí a na obchodníky s cennými papíry, u nichž by měl nový limit omezit rizikové obchody.

  • Opatření, které omezuje bonusy bankéřů, je součástí směrnice o kapitálových požadavcích CRD4 (Capital Requirements Directive 4). Jde o reakci na pravidla Basel III přijatá Basilejským výborem pro bankovní dohled.

Británie proti „diktování platů“

Třeba v Británii ovšem hraje bankovní sektor významnou ekonomickou úlohu. Jen v Londýně by se nová pravidla mohla týkat tisíců bankéřů. „Lidé si budou klást otázku, proč máme zůstat v EU, jestliže tam pokračují v tak průhledně sebezničující politice. Brusel nemůže mít pod kontrolou globální trh bankovních talentů, Brusel nemůže diktovat platy bankéřů celého světa. Je to zřejmě nejbláhovější opatření, které z Evropy vzešlo od doby, kdy se (císař) Dioklecián pokoušel zmrazit ceny potravin v římské říši,“ prohlásil v únoru londýnský starosta Boris Johnson.

Podle evropských bank navíc sníží omezení odměn jejich konkurenceschopnost. „Pokud mají být odměny omezeny, mělo by se to udělat na celosvětové úrovni,“ uvedl už dříve prezident Evropské bankovní federace Christian Clausen. „Je tu riziko, že zákazníci budou dělat obchody s americkými bankami, které stále vyplácejí vysoké odměny,“ vysvětlil.

Britská libra
Zdroj: Petr Švancara/ČTK