„Město duchů“ v potížích. Odbory napadly žádost o bankrotovou ochranu

Detroit – Detroitští odboráři spolu s některými důchodci a dalšími obyvateli města podali námitky proti žádosti tohoto amerického města o bankrotovou ochranu před věřiteli. Podle nich Detroit – často přezdívaný „město duchů“ - neprokázal, že je insolventní. Město navíc nejednalo se svými věřiteli v dobré víře. Odbory zároveň tvrdí, že zákon, jenž předložení žádosti umožnil, porušuje současně americkou ústavu i ústavu státu Michigan. Federální soud nyní musí rozhodnout, zda má Detroit na ochranu před věřiteli nárok.

Krizový finanční manažer Detroitu Kevyn Orr požádal federální soud o ochranu města před věřiteli minulý měsíc. „Je jasné, že finanční potíže Detroitu se bez tohoto kroku nedají řešit,“ konstatoval guvernér státu Michigan Rick Snyder.

Dluh Detroitu přesahuje 18 miliard dolarů (zhruba 350 miliard korun). Město již začátkem měsíce zveřejnilo seznam svých věřitelů, mezi nimiž jsou rovněž místní zaměstnanci a důchodci. Dluhy vůči důchodcům přitom tvoří zhruba polovinu celkové částky.

V Detroitu se našel šek na milion dolarů

Koho by nepotěšilo objevit náhodně šek na milion dolarů? Právě to se povedlo zaměstnancům detroitské radnice. Šek byl schovaný na recepci. Milionovou platbu přijala radnice z místních škol, nikdy ji ovšem neuložila. „Dnes už nikdo neposílá milionové šeky, tak velké částky se převádějí on-line,“ prohlásil Orr. O události informoval The Telegraph s tím, že pro Detroit nejde o nijak závratnou částku, pomůže ovšem alespoň v oblasti nejdůležitějších městských služeb.

Detroit se stal největším americkým městem, které kdy požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. Orr ale věří, že město bude z nejhoršího venku během následujících 14 měsíců, tedy předtím, než vyprší jeho mandát.

Úpadek města Detroit
Zdroj: ČTK/ZUMA/Marcus Dipaola

Město trápí chudoba a kriminalita

Detroit byl kdysi symbolem Spojených států jako průmyslové velmoci, celá desetiletí už ale čelí úpadku. Detroitské veřejné služby se blíží ke kolapsu. Zločinnost je ve městě na denním pořádku - je vůbec nejvyšší z amerických velkoměst. Zhruba třetina obyvatel města žije pod hranicí chudoby. Město trápí vysoká nezaměstnanost kvůli propouštění v automobilkách Ford, Chrysler a General Motors. Ty nedokázaly konkurovat levnějším firmám z Asie.

Lidé proto město houfně opouštějí. Sedmdesát tisíc nemovitostí je podle BBC v současné době opuštěných. Kdysi přitom žily ve městě dva miliony lidí – dnes jich je kolem 700 tisíc.