Nasdaq po problémech obnovil obchodování s akciemi

New York - Americký burzovní trh Nasdaq obnovil obchodování s akciemi, které byl nucen na pár hodin zastavit kvůli technickým problémům s kotacemi. „Nechci spekulovat, o co jde, je to ale opravdu velké, na trhu se všechno zastavilo,“ okomentoval dříve zprávu agentuře Reuters Sal Arnuk, který řídí obchodování v makléřské firmě Themis Trading. Nakonec ale vyřešení problému nebyl takový oříšek. Obchodníci nyní spekulují o přesných příčinách výpadku.

Veškeré obchodování na trhu Nasdaq se zastavilo v 18:14 SELČ. Na tři hodiny se zastavilo rovněž obchodování s opčními kontrakty. Celkový objem obchodování na newyorské burze NYSE a Nasdaq tak byl ve čtvrtek zdaleka nejnižší v tomto roce. Zobchodovalo se 4,23 miliardy akcií, což bylo třetinu pod denním průměrem.

Výpadek vyvolal nové otázky ohledně nástrah, které přináší řízení akciových obchodů počítači. „Do takovýchto problémů se dostáváme pokračujícím odstraňováním lidského faktoru z obchodování s akciemi,“ upozornil analytik Stephen Massocca ze společnosti Wedbush Equity Management.

Bezpečnost obchodování na burzách tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

„Domnívám se, že lidé jsou zvyklí na skutečnost, že jednou za čas počítače selžou,“ uvedl univerzitní profesor James Angel, který se zabývá strukturou a regulací finančních trhů. „Pokud obchodování zůstává poctivé a spořádané, nemělo by to lidi odrazovat od investování,“ dodal.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že situace na trhu Nasdaq pozorně monitoruje a je s burzou v těsném kontaktu. Nasdaq je podle tržní kapitalizace obchodovaných firem druhý největší burzovní trh světa po newyorské burze NYSE. Obchodují se na něm akcie více než 2 700 firem, převážně technologického sektoru.