Nezaměstnanost vysává stát, na dávkách vyplatil o 40 procent víc

Praha – Objem peněz potřebných na sociální dávky roste – jen za letošní první půlrok vyplatil stát až o 40 procent víc než ve stejném období loni, konkrétně 5 miliard korun. Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) je to důsledek ekonomické recese, se kterou souvisí zejména vysoká nezaměstnanost a špatná sociální situace v rodinách. Do čísel se promítla i novoroční amnestie.

Zatímco stát loni za první pololetí vyplatil zhruba 3,5 miliardy korun za dávky, letos je to už pět miliard. Hlavními důvody jsou nízké příjmy v rodinách a nezaměstnanost. Navíc podle mluvčí MPSV Štěpánky Filipové přibývá lidí, kteří už nepobírají podporu v nezaměstnanosti, a přitom jsou stále evidováni jako uchazeči o zaměstnání.

Velký nárůst počtu žadatelů o dávky zaznamenali třeba na Ústecku, kde přibylo přes 6 tisíc lidí pobírajících dávky v hmotné nouzi – nyní jich je 38 tisíc. Víc potřebných přichází i v Jihomoravském kraji, kde měsíčně vyplatí 21 tisíc dávek.

Jak upozorňuje Helena Tošerová, vedoucí brněnského oddělení nepojistných sociálních dávek, rizikem je i stále rostoucí nájemné. To totiž zvyšuje počet žádostí o bydlení a žádostí o okamžitou pomoc.

Stát vyplácí na dávkách čím dál víc (zdroj: ČT24)

Další vlna žádostí o dávky se očekává začátkem školního roku, kdy rodiny budou potřebovat nakoupit dětem školní pomůcky. A do front na úřadech práce se zařadí i absolventi škol, kteří neseženou práci. Ani ve druhé polovině roku tak nelze očekávat, že se výdaje státu na sociální transfery sníží.