Jako první žena pronikla na newyorskou burzu, teď je Siebertová po smrti

New York - Na rakovinu zemřela Muriel „Mickie“ Siebertová, která se jako první žena stala v roce 1967 členkou newyorské burzy New York Stock Exchange (NYSE). Finanční svět tak přišel o velkou ikonu a ženy o celoživotní obhájkyni jejich působení ve finanční sféře. Siebertová se v průběhu svého života zasazovala kromě toho i o efektivnější finanční vzdělávání mladých. Nikdy se ale nevdala a nezanechala za sebou žádné potomky.

Siebertová byla průkopnicí, kterou finanční svět opláče

Siebertová se narodila v Clevelandu. Už v roce 1954 - tedy v jejích 22 letech - ale zamířila do New Yorku. Tam se uchytila jako praktikantka ve společnosti Bache & Co, kde vydělávala 65 dolarů týdně, uvedl server Foxnews.com. Následně se stala specialistkou na letecký průmysl a partnerem v makléřské firmě Brimberg & Co.

„Mickie byla průkopnicí a uznávaným lídrem napříč celým odvětvím finančních služeb i mimo něj,“ podotkl provozní ředitel Siebert Financial Joseph Ramos. „Těm z nás, kteří s ní pracovali, bude chybět její elán, způsob vedení i obrovská oddanost klientům a trhům s cennými papíry,“ dodal Ramos.

Wall Street
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

Prosadit se ve finančním světě ovládaném muži, nebylo v šedesátých letech vůbec snadné. Siebertová měla zálusk zejména na členství v newyorské burze NYSE. Prosadit se ale nakonec dokázala a členství v NYSE koupila v roce 1967. Ve stejné roce založila i svou vlastní investiční společnost. Tu osm let poté přeměnila na brokerskou společnost, jež sice nabízí levnější služby než konkurence, neposkytuje ale investiční poradenství.

Krachy bank? Siebertová měla na starost preventivní opatření

V roce 1977 Siebertová odešla z vedení své společnosti poté, co ji guvernér Hugh Carey jmenoval první superintendantkou bankovnictví státu New York. Když prudce vzrostly úrokové sazby a krachy bank se stávaly běžnou záležitostí, Siebertová prosazovala preventivní opatření k zamezení pádu bank v New Yorku. V rámci opatření reorganizovala problémové banky a zasazovala se o fúze bank. Po pěti letech se pak Siebertová vrátila do vedení své společnosti.

Dolary
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Koncem minulého tisíciletí Siebertová působila jako prezidentka koalice sdružující přes sto ženských organizací. V té době pracovala na vytvoření osobního finančního programu, který měl zlepšit finanční gramotnost mladých lidí. Právě tento program se stal posléze součástí osnov na newyorských středních školách. Siebertová následně pracovala na jeho rozšíření na národní úrovni.

Siebertová se po celý život snažila pomáhat ženám prosadit se v podnikatelské sféře. Působila například v Radě pro zahraniční vztahy nebo Mezinárodním fóru žen. Sama založila Newyorské fórum žen, jehož se stala zároveň prezidentkou.