Ceny másla letí vzhůru a jen tak se nezastaví

Praha - Mléko a mléčné výrobky v obchodech zdražují, třeba máslo je nejdražší za pět let. Chovatelé krav za ně ale přesto nedostávají tolik, kolik by si představovali. Výkupní ceny mléka jsou třeba podle Agrární komory nižší než náklady na jeho produkci. Úplně opačný problém mají ale menší farmáři. O jejich výrobky je totiž takový zájem, že pomalu nestíhají mléko dojit.

Zákazníci si nákup mléčných výrobků z továren stále častěji rozmýšlejí a sahají i po levnějších alternativách z Polska nebo Německa. České mléko je totiž nejdražší za posledních pět let. A cena přes 18 korun za litr navíc nemusí být konečná. 

Farmáři si stále stěžují na nízké výkupní ceny mléka

Přestože spotřebitelské ceny mléka a mléčných výrobků v Česku v posledních měsících rostou, chovatelé krav za ně podle šéfa Agrární komory Jana Veleby nedostávají zaplaceno tolik, kolik by si představovali. Výkupní ceny suroviny v Česku navíc zaostávají za zbytkem Evropské unie. Farmářská cena mléka bude v Česku stoupat, v současné době je asi o 70 haléřů za evropskou konkurencí, říká Veleba. 

Ceny mléka
Zdroj: ČT24

„Rozevírají se nůžky mezi farmářskou cenou a spotřebitelskými cenami,“ prohlásil Veleba. V červenci tuzemští producenti mléka dostávali od zpracovatelů za litr v průměru 8,36 koruny. I když je to zhruba o 2,50 více než během takzvané mléčné krize z roku 2009, pořád jde o nižší množství, než kolik činí průměrné náklady na produkci jednoho litru mléka. Jako spravedlivou by si zástupci producentů mléka představovali cenu přes devět korun. 

I máslo může být dnes, kvůli ceně, považováno za luxus. Za kilo zaplatí zákazník o 63 korun více než v roce 2009. Velcí mlékaři se snaží nalákat spotřebitele na české výrobky, ovšem na rozdíl od malovýrobců zatím neúspěšně. 

Jenže rodinné farmy celý trh nezachrání. Do velkých supermarketů se jejich výrobků dostane jen málo. „Jejich nabídka rozhodně nebude vyšší než jedno až tři procenta z celkové spotřeby mléka v Česku,“ říká ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu Josef Kučera. 

Na jednoho Čecha připadá ročně 230 kilo snězených jogurtů, másla a sýrů. Ty pak průměrný obyvatel naší země zapije šedesáti litry mléka. Necelá polovina ale pochází od německých krav.