Návrat k tradici: Čeští obuvníci se chtějí probít na ruský trh

Praha - Malí a střední obuvníci z Česka se chtějí po více než dvaceti letech vrátit na ruský trh. Potřebují ale pomoc státu. Ten by mohl podle obuvnické asociace podpořit kupříkladu opakovanou účast tuzemských firem na veletrzích módy v Rusku. Další pomocí by mohly být i takzvané české domy. Před revolucí vyváželo Československo do Sovětského svazu 35 milionů párů bot ročně, teď je to několik desítek tisíc.

Obuvníci volají po vyšším příspěvku od státu

„Stát firmě přispěje na účast na veletrhu jednou za rok, ale to je málo. V Moskvě jsou módní veletrhy čtyřikrát za rok. Je potřeba, aby firma dokázala představit vždycky sezonní kolekci. A tito výrobci nemají na to, aby si zaplatili stánek,“ uvedla tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace ČOKA Vlasta Mayerová.

Stát přispěje na účast firmě 120 tisíci korunami, což vyjde na pronájem devítimetrového stánku. „Ve spolupráci s CzechTrade lze pak na veletrhu udělat i promo akci pro více českých firem. To si také nedokážou samy zaplatit,“ dodala.

Peníze
Zdroj: René Volfík/ČTK

Rusům vadí politická nestabilita v ČR

ČOKA se snaží českým firmám dojednat schůzky se seriózními obchodními partnery. Obavy mezi firmami panují kvůli špatným zkušenostem. Například Svitu Zlín zůstala před dvaceti lety v Rusku nedobytná miliardová pohledávka. O pět let později zase deset firem nedostalo 1,3 miliardy korun. „Existuje zde 1 200 bank a jen 20 je důvěryhodných, proto jsou obavy z platebního styku,“ uvedla Mayerová. Z ruské strany je zase obava kvůli nestabilní politické situaci v Česku, která narušuje podnikatelské prostředí.

Další pomocí státu by mohly být české domy. „Stát by musel vytipovat budovu a dojednat podmínky nájmu. Malý výrobce těžko otevře v Moskvě prodejnu. Vedle bot by v takovém domě mohly být české oděvy, bižuterie, sklo či klidně potraviny,“ uvedla Mayerová.

Co mohou Češi Rusům nabídnout?

  • Ruský trh je lákavý velikostí i tím, že se stále rozvíjí.
  • Volný prostor na trhu je podle Mayerové především u dětské obuvi.
  • Výhodou je i schopnost českých firem vyrobit kvalitní obuv pro tuhé zimy.