Reakce trhů na Sýrii: Evropa v červených číslech, radují se zbrojaři

Washington - Hrozící vojenský zásah v Sýrii šponuje ceny světových komodit. Brzy to zřejmě poznají i Češi na cenách pohonných hmot. Ropa už se včera dostala nad hranici 117 dolarů za barel. Rozhýbaly se ale i křivky burzovních indexů. Hlavní trhy v Evropě i v Asii se propadly do červených čísel. Americký trh se včera propadl nejvíc za poslední dva měsíce. Stoupají ale akcie zbrojařských firem a chystaný vojenský zásah je znát i na vývoji světových měn.

Trhy se v souvislosti s možnou intervencí západních zemí v Sýrii obávají možného výpadku suroviny z Blízkého východu. „Reakce trhu už proběhla. Bylo to vidět na trhu s ropou a akciemi. Ty poklesly napříč o dvě procenta, ceny ropy naopak vzrostly o 5 procent,“ konstatoval analytik ČSOB Jan Čermák.

Benzin má zatím podražit v řádu desítek haléřů

„V případě, že bombardování v Sýrii opravdu propukne, ceny ropy by mohly růst o desítky dolarů,“ poznamenal analytik Colossea Vít Jedlička. Zdražení pohonných hmot v řádu 30 haléřů v Česku je podle analytika otázkou týdnu až dvou. Růst cen by ale mohl být ještě větší.

S rostoucím napětím kolem situace v Sýrii posilují zároveň měny, které jsou označovány za bezpečné přístavy – americký dolar, japonský jen a švýcarský frank. „Naopak pod tlakem jsou měny rozvíjejících se trhů nebo měny zemí sousedících se Sýrií, jako je třeba turecká libra,“ uvedl Marek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Z vojenského řešení syrské krize mají naopak radost zbrojaři. „Výrobci zbrojního vybavení by na tom mohli profitovat. Jejich akcie poslední dobou rostou. Právě jejich výrobky by totiž byly použity v konfliktu,“ podotkl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Dlouhodobý dopad intervence? Nic hrozného, říká část analytiků

Část analytiků na druhou stranu odhaduje, že případná vojenská intervence nebude nijak rozsáhlá a z dlouhodobého pohledy ekonomiku výrazně neovlivní. „Není důvod se bát, že se situace po vojenském zásahu bude zhoršovat. Naopak třeba v Turecku by to mohlo přinést spíš uklidnění,“ domnívá se expert na zahraniční politiku z American Enterprise Institute Michael Rubin.

František Bostl, vedoucí makléřského týmu Cyrrus:

„Panika je pro trhy přirozenou vlastností. Podobně jako u Sýrie to bylo při konfliktech v Libyi a Egyptě. Dlouhodobé dopady konfliktů jsou ovšem zanedbatelné. U ropy je ale vývoj přehnaný. Denní produkce ropy je tam necelé půl procento.“

Naproti tomu se ale objevují i spekulace, že by Americká centrální banka právě kvůli zhoršení situace v Sýrii mohla odložit plánované zmírnění nákupů dluhopisů, kterým podporuje ekonomiku.

V Sýrii už trvá válka dva a půl roku. Eskalaci konfliktu teď vyvolal údajný chemický útok, za nímž podle povstalců stojí režim prezidenta Bašára Asada. K úderu na Blízkém východě se kloní USA, Velká Británie a Francie. Úder na Damašek je ochotno podpořit i Turecko, opatrný souhlas dává i Německo. Intervenci naopak odmítá Čína a Rusko, které platí za nejmocnějšího Asadova spojence. Na straně současného syrského prezidenta stojí i Irán. ČR se staví rezervovaně k možnému mezinárodnímu vojenskému úderu v Sýrii. Česká republika nadále považuje za jediné účinné řešení syrského konfliktu cestou diplomatickou a mírovou.

Vojenský úder na trzích (zdroj: ČT24)