San Bernardino se dočká bankrotové ochrany, uspěje i Detroit?

San Bernardino – Kalifornské San Bernardino dostane bankrotovou ochranu. Rozhodl o tom americký federální soud. Město o ni požádalo loni v létě. Může tak odstartovat bitva o restrukturalizaci dluhu mezi držiteli majitelů dluhopisů a obřím kalifornským penzijním fondem. Vzniknout by mohl precedens pro obdobné případy. Na rozhodnutí soudu nyní čeká i Detroit – zatím největší americké město, jež vyhlásilo bankrot. I jeho rozpočet je zatížen rostoucími náklady na penzijní systém.

Město loni své rozhodnutí požádat o ochranu před bankrotem odůvodnilo tím, že jeho deficit činí 46 milionů dolarů (890,6 milionu korun) a nemá již peníze na plnění svých denních závazků. San Bernardino utrpělo ztráty kvůli krachu realitní bubliny v minulém desetiletí a vysoké nezaměstnanosti. Jeho financím uškodila i řada rozmařilých výdajů a vysoké náklady na platy a penze jeho zaměstnanců.

  • San Bernardino leží asi 100 kilometrů východně od Los Angeles. Město má přes 200 tisíc obyvatel.
  • Podobně dopadl loni i Stockton s 300 tisíc obyvateli nacházející se blízko San Franciska. O ochranu před věřiteli požádalo rovněž horské letovisko Mammoth Lakes s osmi tisíci obyvateli.

Soudkyně Meredith Juryová nyní rozhodla, že San Bernardino má nárok na ochranu před věřiteli podle bankrotového zákona navzdory odporu Kalifornského systému penzijního pojištění státních zaměstnanců Calpers. Ten je největším věřitelem města a zároveň největším penzijním fondem ve Spojených státech.

Dolary
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Soudní ochrana poskytuje městu příležitost k ozdravení jeho financí. Nyní musí vyjednat s věřiteli restrukturalizaci dluhu a předložit plán bankrotovému soudu, který o něm rozhodne. Není přitom jisté, jak dohoda s penzijním fondem a dalšími věřiteli dopadne.

Penzijní fond chce po městu všechny nezaplacené příspěvky

San Bernardino totiž jako vůbec první kalifornské město přestalo po vyhlášení bankrotu na rok platit příspěvky fondu, jež činí 1,2 milionu dolarů každé dva měsíce. Fond nyní tvrdí, že mu město dluží celkem 14,3 milionu dolarů.

Calpers požaduje, aby mu byly zaplaceny veškeré závazky v plné výši, protože podle kalifornských státních zákonů musí být závazky vůči penzijním fondům plně splaceny i v případě bankrotu. Držitelé dluhopisů naopak argumentují tím, že mají federální zákony vyšší postavení než státní. S Calpers se má proto zacházet jako s dalšími věřiteli.

Podle soudkyně bylo každopádně jasné celé měsíce, že je město insolventní. „Že se celou tu dobu nic neudělalo, neznamená, že se nic nemůže změnit teď. Město potřebuje plán, je to jeho jediná naděje,“ myslí si Juryová. Podle ní si občané San Bernardina zaslouží šanci.

Federální soud mezitím rozhoduje o osudu Detroitu. Tamní odboráři spolu s některými důchodci a dalšími obyvateli města podali námitky proti žádosti tohoto amerického města o bankrotovou ochranu před věřiteli. Podle nich Detroit – často přezdívaný „město duchů“ - neprokázal, že je insolventní. Město navíc nejednalo se svými věřiteli v dobré víře. Odbory zároveň tvrdí, že zákon, jenž předložení žádosti umožnil, porušuje současně americkou ústavu i ústavu státu Michigan.

Úpadek města Detroit
Zdroj: ČTK/ZUMA/Marcus Dipaola

Kdysi slavné průmyslové město sužuje kriminalita

Detroit byl kdysi symbolem Spojených států jako průmyslové velmoci, celá desetiletí už ale čelí úpadku. Detroitské veřejné služby se blíží ke kolapsu. Zločinnost je ve městě na denním pořádku - je vůbec nejvyšší z amerických velkoměst. Zhruba třetina obyvatel města žije pod hranicí chudoby. Město trápí vysoká nezaměstnanost kvůli propouštění v automobilkách Ford, Chrysler a General Motors. Ty nedokázaly konkurovat levnějším firmám z Asie.

Lidé proto město houfně opouštějí. Sedmdesát tisíc nemovitostí je podle BBC v současné době opuštěných. Kdysi přitom žily ve městě dva miliony lidí – dnes jich je kolem 700 tisíc.

Jedna z nich. Na jejich demolici už Detroit nemá peníze.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP