Smělé plány Egypťanů: Ekonomiku postavíme na nohy ještě letos!

Káhira - Nepokoje zasadily egyptské ekonomice tvrdou ránu. Tamní vláda teď proto představila nový plán na její uzdravení. Hospodářství země se těžko vyrovnává s odlivem turistů, kteří jsou důležitým zdrojem příjmů. „Snažíme se oživit hospodářství a zavést určitou finanční disciplínu. Musíme vyřešit, jak se ekonomicky vyvíjet, a zároveň nechceme, aby náš rozpočet rostl příliš rychle,“ říká egyptský ministr financí Ahmed Galal.

Ekonomické plány současné vlády nejsou skromné. Do konce roku vláda slibuje tříprocentní hospodářský růst a snížení rozpočtového schodku ze čtrnácti na devět procent HDP. Veřejný dluh země už přesáhl hranici 200 miliard amerických dolarů.

„Věříme, že nastartování ekonomiky by mělo jít hlavně díky zvýšení poptávky: zkrátka na straně výdajů,“ doplňuje Galal.

„To, co egyptská vláda říká, může fungovat krátkodobě – včetně čísel, které uvádějí. Dlouhodobě to nejsou reformy, které by ekonomiku postavily na nohy. Klíčová je politická stabilita,“ podotýká analytik Glopolis Jiří Čáslavka.

Egypťany pravděpodobně neminou vyšší daně

Jenže aby mohla vláda víc investovat a zároveň zkrotila svůj dluh, nejspíš se podle ekonomů nevyhne zvýšení daní. Ti vidí problém i v tom, že kvůli veřejným nepokojům stát prakticky zmrazil dotace pro místní firmy.

„Byrokracie v Egyptě je pro investory největší překážkou. Tato vláda to ale řeší velmi pomalu. Navíc dokud v zemi nebude úplně zajištěna bezpečnost, nové investice k nám nepřitečou,“ upozorňuje ekonom Veřejného finančního institutu Ahmed AL Ghatit.

Výpadek příjmů z turismu

Vlna násilí byla velkou ranou hlavně pro turismus. Ten dosud tvořil více než 11 procent HDP. Teď ale země hlásí až 40tprocentní odliv návštěvníků. Tisíce zájezdů do Egypta zrušily například skandinávské cestovní kanceláře. Před cestami k Rudému moři varují své občany i další země. České cestovky naopak zájezdy částečně obnovují - i přes riziko.

Na přetrvávající problémy v zemi upozorňuje zastupitelský úřad České republiky v Káhiře. Sleduje dění v zemi, aby mohl případně odvolat doporučení ohledně cestování do Egypta. Zatím od varování ale neupouští. Doporučení ale není nijak právně závazné. Podle cestovek jsou turistická letoviska bezpečná.

„Naše doporučení vychází z určitých znalostí, zkušeností a analýzy situace. Jde spíše o preventivní krok, který vychází z toho, že situace v zemi byla velmi nepřehledná a nečitelná,“ komentoval situaci český velvyslanec v Káhiře Pavel Kafka.

Egypt se podle Kafkových slov zmítá v turbulentním a složitém vývoji, který začal v lednu roku 2011, kdy byl svržen tehdejší prezident Husní Mubarak. Demonstrace v Káhiře se konaly i nedaleko českého velvyslanectví, u káhirské univerzity.