Falšovaný med chutná Čechům paradoxně víc

Praha - Téměř polovina vzorků medu, které zkontrolovala potravinářská inspekce, se falšovala a obsahovala nepovolené složky. Med je přitom přírodní produkt, do kterého výrobci jiné látky přidávat nesmí. Většinu falšovaných výrobků odhalili inspektoři ve velkých potravinových řetězcích. Navíc zákazníkům pančovaný med často chutnal více než jeho ryze přírodní podoba.

„Pokud řetězce dělaly vlastní testy medu, jak tyto výrobky spotřebitelům chutnají, tak kupodivu vítězily medy falšované,“ vysvětlil pro ČT ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jindřich Pokora.

Při mimořádné kontrole odebrali inspektoři 25 vzorků zejména z obchodních řetězců, které jsou na českém trhu významně zastoupeny. Jsou mezi nimi Billa, Penny Market, Globus, Tesco a Kaufland. V minulých letech pak nacházeli falšované vzorky i u menších prodejců.

„Tady nejde o to, že by tam byla nějaká složka, která je cizí, jako třeba barvivo nebo enzym, ale jde o jasný důkaz toho, že do medu byla přidána nějaká cukerná složka. Třeba glukózový sirup. Takže v žádném případě se nejednalo o med,“ dodal Pokora.

Komentář Jindřicha Pokory (zdroj: ČT24)

Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly SZPI

„Šlo samozřejmě o to, namastit si kapsy na úkor spotřebitele. Výrobní cena jednoho kilogramu takto falšovaného medu je cca 14 korun. Za kolik se med prodává v supermarketu, z toho už si spotřebitelé dokáží udělat obrázek. A taky jaký pak mají zisk firmy, které med falšují.“

Největší množství, celkem devět nevyhovujících vzorků, dodal na trh výrobce JSG med a.s. Dva vzorky, které nevyhověly při laboratorní analýze, distribuovala firma Grocery CZ a jeden výrobce Alnatura GmbH. „Se všemi prodejci, kteří nabízeli falšovaný med, jsme zahájili správní řízení o uložení sankce,“ uvedl Martin Štoll ze SZPI.

Plzeňská firma, která podle inspekce prodávala údajně falešný med, nařčení odmítá a dlouhodobě se se SZPI soudí. „Naše společnost nepochybila. S inspekcí vedeme řadu soudů. Nás kontroluje Státní veterinární správa (SVS),“ prohlásila Gabriela Straková z představenstva rodinné firmy JSG med, jednoho z pěti největších obchodníků s medem v ČR. Inspekce podala podle ní už v roce 2011 na veterinární správu podnět, aby výrobky JSG zkontrolovala. „Státní veterinární správa řekla, že máme pravdu my, když říkáme, že inspekce používá metody, které nejsou schválené a nemohou být tedy podkladem pro správní řízení,“ dodala. 

Med se často doslazuje nevhodnými cukry nebo sirupy 

Nevyhovující hodnoty se vyskytovaly hned u několika parametrů. Například někdo přidával do medu cukry cizí pro tento produkt, například sirupy, dále barvivo karamel E150d, u některých nevyhověla aktivita enzymu diastáza, která štěpí škrob. „Aktivita enzymu v čase klesá, takže lze říct, že med je starý,“ doplnil Štoll.

Navíc u některých vzorků se objevily jakostní prohřešky. Obsahovaly totiž nadlimitní množství hydroxymethylfurfuralu, který vzniká štěpením cukrů kyselinami. Jeho množství se zvyšuje při tepelném zpracování. Vysoké hodnoty tak naznačují, že med byl zpracován velmi nešetrně.  

Jak nenaletět? Kupovat přímo od včelařů

Podle Miloslava Peroutky z Českého svazu včelařů jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů. „Je to nejjistější, co se týče kvality i ceny,“ uvedl. Zatímco v obchodech se v současné době cena kilogramu pohybuje okolo 150 až 160 korun, u včelařů je přibližně o 40 korun nižší.

Včelaři přitom uvádí jednoduchý návod, který může i laikovi napovědět, jaký je původ medu. „Naše medy po krátké době krystalizují. Pokud se tak neděje, svědčí o tom, že je tam příměs zahraničního medu nebo dokonce sirupu,“ objasňuje Peroutka. Pokud med nekrystalizuje, může to být také tím, že byl úmyslně zahřátý na vysokou teplotu.

Med
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

A objevuje se ještě jeden problém. Současná evropská iniciativa podle Peroutky bohužel umožňuje, aby dovezený med byl označován na obale jako český jenom proto, že jej nakoupila a zde zabalila domácí firma.

KONKRÉTNÍ PŘEHLED TESTOVANÝCH VZORKŮ MEDU NAJDETE ZDE. DALŠÍ VÝROBKY SE PAK OBJEVUJÍ TAKÉ NA WEBU WWW.POTRAVINYNAPRANYRI.CZ.