Falešný e-mail, falešná akce a reálné peníze od těch, kteří naletěli

Praha - V tuzemsku se objevila další vlna falešných e-mailů, které mají vylákat z lidí peníze. Tentokrát se podvodník vydává za známou klenotnickou firmu a za poplatek nabízí velké slevy. Policie varuje, že podobných případů na internetu přibývá. „Chrlí to ve velkém organizované zločinné skupiny,“ vysvětluje odborník na elektronickou komunikaci Daniel Dočekal.

E-mail ve schránce a v něm kupon za 450 korun, který vám zaručí „megaslevu“ (91 procent z ceny) například na prsteny s brilianty či obyčejné řetízky – má to ale samozřejmě háček. Klenotník, na jehož výrobky jsou slevy poskytovány, nemá o takovéto akci ani tušení.

„My s tím nemáme vůbec nic společného. Podvodník použil naše logo, naše vizuály a jméno internetové stránky,“ říká klenotník Pavel Vojtík.

E-mail se odkazuje i na katalog zavedené firmy, která servis poskytuje. Kontakt, kam mohou lidé volat pro informace, ale nefunguje – ozve se pouze hlasová schránka.

Těm, kteří na e-mail zareagovali a zaplatili, společnost radí připojit se k hromadnému trestnímu oznámení. Podobné podvody v Česku nejsou ojedinělé - rizikové jsou hlavně e-shopy a aukční síně. „Někdo nabízí zboží, které pak nedodá, nebo ho dodá v jiné kvalitě. Ten počet se pohybuje ve stovkách,“ doplňuje mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Pozor na falešné e-maily a slevové akce (zdroj: ČT24)

Výjimkou nejsou ani servery, které sice prodají kupon na pobyt v hotelu, hotelu už ale nezaplatí. „Slevový portál nás prodává i přes náš zákaz. Hosté mohou dále nakupovat pobyty, ale my už je nemůžeme ubytovat,“ upozorňuje Daniela Růžičková ze Stars Hotels.

Časté jsou i falešné sbírky a spamy slibující stovky tisíc korun za to, že se lidé budou vydávat za dědice a z banky vyzvednou peníze po zemřelém.

Lidé by měli na internetu dodržovat základní pravidla

  • Neplatit nic dopředu.
  • Vybírat si ověřené společnosti.
  • Ověřit si nabídku přímo u avizované firmy.
  • Dát si pozor na podezřele nízkou cenu nabízeného zboží.