ERÚ: Stát subvencuje podniky, které na to nemají nárok

Praha - Energetický regulační úřad podezřívá některé podniky ze zneužívání státních dotací. Týká se to firem, které vyrábí dohromady teplo a elektřinu. Ty nejúspornější pobírají velmi vysokou státní podporu – některé podniky ale podle ERÚ falšují zprávy, aby na dotace dosáhly. Byla proto povolána Státní energetická inspekce, aby v dané věci zahájila kontrolu.

Podpora pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla se vypočítává podle úspory primární energie. „Energetický regulační úřad nastavil parametry účinnosti tak, aby vysoce účinné zdroje dostávaly vyšší podporu,“ popisuje podporu mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

ERÚ zpřísnil podmínky pro podporu, když nastavil pro podniky minimální výši úspory primární energie 15 procent. Pokud se podezření u některých provozoven potvrdí, budou podle Chvojky přeřazeny do nižší kategorie podpory a neoprávněně získané peníze budou muset vrátit. Zároveň takovým podnikům hrozí trestní stíhání kvůli podvodu.

"Stanovili jsme tři pravidla. Pokud je úspora primární energie menší než 10 procent, nedostávají zdroje žádnou podporu. Pokud je 10 až 15 procent, dostávají 45 korun na vyrobenou MWh. Jestli je vyšší než 15 procent, tak dostávají 200 korun na vyrobenou MWh. 53 z 66 výroben má najednou tu účinnost vyšší než 15 procent. Když jsme stejné údaje dělali loni, takové účinnosti jednotlivé výrobny nedosahovaly," doplnil Chvojka.

„Vykazované ekologické úspory, které vykazují kombinované výrobny elektřiny a tepla, nejsou takové, jak je tyto subjekty vykazují. ERÚ řekl, že vyšší podporu budou dostávat ty výrobny, které mají vyšší úsporu primární energie. V minulosti byl tento parametr méně přísný a taktak se do něj ty výrobny vešly. My máme pocit, že bez masivních investic, o kterých nemáme informace, nemohou splňovat ty nové podmínky,“ doplnil Chvojka.

Kombinovanou výrobu elektřiny a tepla stát financuje v rámci podpory obnovitelných zdrojů energie. Na takzvanou kogeneraci míří zhruba tři procenta z celkové roční podpory pro obnovitelné zdroje, jež v letošním roce činí 44,4 miliardy korun. Většinu celkové částky platí spotřebitelé v cenách elektřiny, 11,7 miliardy vyplácí stát z rozpočtu.

ERÚ má podezření na podvody s dotacemi (zdroj: ČT24)