V Praze po letech vyrostou nové byty, zájem mají Rusové

Praha - Po pěti letech se v Praze znovu začínají stavět byty. Do konce roku by jich měly přibýt zhruba 4 tisíce. Trend hovoří ve prospěch menších a úspornějších nemovitostí. Zájem o nové byty mají také často cizinci - především z východu. Zhruba dva tisíce nových bytů přitom zůstávají v metropoli neprodaných. V ostatních městech se zatím o oživení mluvit nedá.

Podoba bytů se musí přizpůsobit nižší spotřebě

Developeři přiznávají, že nové byty musí vypadat jinak - budou menší a hlavně úspornější. „V současnosti mají lidé v kapse méně peněz a chtějí utrácet čím dál míň, proto stavíme menší byty a domy, které jsou víc efektivní,“ prohlásil ředitel Skanska Reality Mikael Matts.

Zájem o nové bydlení je v Praze stejný jako před třemi lety, volné zásoby se ale ztenčily poté, co developeři prakticky zastavili nové projekty. Ještě v roce 2008 se v prvním pololetí v Česku postavilo téměř 22 tisíc bytů, teď je to zhruba polovina. V Praze pak číslo spadlo z necelých čtyř tisíc na 1500. „Nabídka ještě v roce 2010 činila tři byty na jednoho kupujícího, v tuto chvíli je v podstatě vyrovnaná,“ podotkla ředitelka projektů společnosti Skanska Naďa Ptáčková.

Peníze
Zdroj: Vlk Vojtěch/ČTK

Poptávku po bydlení podporují hlavně levné hypotéky a nižší cena nemovitostí. Ještě v roce 2010 stál nový třípokojový byt v Praze v průměru 4,5 milionu korun, nyní je to o půl milionu méně. Na druhou stranu mají ovšem lidé vetší strach, že přijdou o práci.

Třetinu nových bytů kupují cizinci

Zájem o nové bydlení ale nemají jen Češi. „Podíl cizinců, kteří v současné době kupují byty v Praze, představuje zhruba 30 až 35 procent,“ konstatoval realitní expert Jiří Pácal. Především jde o zájemce z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Ázerbájdžánu a Vietnamu.

Praha staví nové byty (zdroj: ČT24)