Slovensko ovládne ceny plynu, stát převzal největší plynárny

Bratislava – Slovenský premiér Robert Fico oznámil, že stát plně ovládl největší plynárenskou společnost v zemi. Stát se stal 100procentním vlastníkem Slovenského plynárenského průmyslu (SPP), když převzal 49procentní podíl od Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Slovensko tak bude mít možnost samo určovat ceny plynu pro odběratele.

„Získání 100procentního vlastnictví matky SPP je bez dopadu na státní rozpočet s tím, že přebíráme polovinu dluhu společnosti,“ oznámil po jednání slovenské vlády premiér Fico. Dluh přitom dosahuje výše 59 milionů eur. 

Původně měl stát zaplatit za akcie SPP Energetickému a průmyslovému holdingu 60 milionů eur. „Význam a úspěch kroku, který jsme učinili, spočívá v tom, že stát získává úplnou kontrolu nad cenami plynu pro slovenské domácnosti a pro malý a střední sektor,“ uvedl premiér. 

EPH si nicméně nadále zachová 49procentní podíl v dceřiných společnostech SPP, které se zabývají distribucí plynu, tedy SPP-distribúcia a Eustream. V obou firmách si česká firma udrží i manažerskou kontrolu. 

Plyn
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

EPH oznámil, že rozhodnutí slovenské vlády o využití práva na převzetí akcií respektuje. „SPP je společností s mimořádnou historií, prestiží a silným tržním postavením. Bylo pro nás ctí, že jsme mohli v této společnosti působit,“ uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský. 

„Stát náš podíl přebírá za z jeho pohledu velmi atraktivních podmínek. V rámci celkové spolupráce mezi Slovenskou republikou a EPH považujeme za správné, že odpovědnost za tvorbu cen plynu na Slovensku přebírá stát. Naopak v ostatních společnostech skupiny SPP chceme spolupráci se státem dále dlouhodobě rozvíjet,“ dodal.  

EPH, který je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v České republice, získal 49procentní podíl a manažerskou kontrolu v SPP od firem E.ON a GDF Suez letos v lednu. Akcionáři EPH jsou skupina PPF s podílem 44,44 procenta, dále společnost J&T s podílem 37,04 procenta a podnikatel Daniel Křetínský, který vlastní 18,52 procenta akcií.