Ekonomika USA čím dál růžovější, obavy naopak v Indii a Brazílii

Berlín - Americká centrální banka (Fed) zřejmě už tento měsíc omezí podporu hospodářství Spojených států. Vyplývá to z podkladů Mezinárodního měnového fondu pro summit G20 v Rusku. Rozvíjejícím se ekonomikám, jako je Indie nebo Brazílie, hrozí kvůli tomuto kroku zpomalení.

Béžová kniha Fedu:

Fed dnes v béžové knize oznámil, že ekonomika USA rostla v červenci a srpnu nadále „pomalým až mírným“ tempem. Podle Fedu se zrychluje aktivita na realitním trhu. „Hlášení z několika distriktů naznačila, že růst cen domů a hypotečních sazeb zřejmě podnítil na trhu ke zvýšené aktivitě, protože mnohé z těch, kdo dosud vyčkávali, to přimělo k nákupu,“ uvádí se ve zprávě. Stejně tak se podle Fedu zvýšila i poptávka po autech, rostl i počet pracovních míst.

Díky tomu Fed nejspíš na nadcházejícím zasedání, které se koná už za dva týdny, začne omezovat svou podporu ekonomice. Po vypuknutí krize v roce 2008 se snažil podpořit ekonomiku prakticky nulovými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů.

Zpravodaj ČT Martin Řezníček ovšem varuje, že růst americké ekonomiky do konce roku ještě nemusí být tak optimistický, a to hned kvůli několika faktorům – například kvůli vysokým cenám benzinu nebo debatám o dluhovém stropu.

Právě omezování podpory Fedu ekonomice by mohlo mít dopad na globální vývoj. Podle Mezinárodního měnového fondu by měla příští rok globální ekonomika oproti letošku růst rychleji. Zasloužit by se o to měly především rozvinuté ekonomiky v čele s USA. Naopak rozvíjející se trhy už tak dobrou prognózu nemají. Čeká je prý zpomalení.

„Dostáváme se do situace, kdy by poprvé od roku 2007 rozvinuté ekonomiky jako USA, eurozóna nebo Japonsko mohly růst rychleji než rozvojové země, které od roku 2007 do roku 2012 byly tahounem ekonomiky, takže se vymění role,“ vysvětluje analytička finančních trhů Michala Moravcová. Tím, že Americká centrální banka nakupovala dluhopisy v objemu až 85 miliard dolarů měsíčně, dostaly se tyto finance prostřednictvím investic do rozvíjejících se trhů. Teď ale hrozí, že objem těchto peněz se sníží o 15 až 20 miliard, což dopadne zřejmě nejvíce na Indii a Brazílii.

Tyto ekonomiky čelí poslední dobou oslabení svých měn. Z velké části za tím stojí právě možné omezení měnové politiky Fedu. Indický premiér proto už minulý týden naznačil, že na problém hodlá na dvoudenním summitu v Petrohradu tento týden upozornit.

Politici a světoví lídři by se podle měnového fondu měli připravit na to, že finanční nestabilita poroste. Fond nevyloučil, že budou muset na trzích zasáhnout. „Vedoucí představitelé by měli umožnit, aby mohly směnné kurzy reagovat na měnící se hlavní ekonomické ukazatele, budou se ale možná muset bránit i riziku překotných změn, a to i prostřednictvím intervencí, aby zmírnili nadměrné kolísání,“ tvrdí MMF.