Politici mají volební recept na nezaměstnanost

Praha - Jedním z hlavních témat předčasných voleb bude nezaměstnanost. V Česku teď nemá práci víc než 550 tisíc lidí. Politické strany se proto předhánějí v tom, kdo jim nabídne naději na získání dobrého zaměstnání. Některé slibují nová pracovní místa, jiné zase snížení nákladů pro zaměstnavatele a menší byrokracii.

V posledním roce nezaměstnanost mírně vzrostla. Nejvíc lidí bez práce je mezi těmi se základním vzděláním nebo výučním listem. A o něco hůř se podle statistik hledá práce ženám.

ČSSD jde do voleb s vlastním receptem proti nezaměstnanosti. Lidé, kteří dlouho nemohou najít práci, by měli vypomáhat v domácnostech. Nezaměstnaní by třeba přímo u lidí doma uklízeli nebo sekali trávu. Za takovou práci by dostávali daňově zvýhodněné poukázky. Píše o tom MF Dnes. Podle sociálních demokratů by měl tento nápad řešit především problém dlouhodobě nezaměstnaných s nízkou kvalifikací.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock/Mint Images/ Tim Pannell

Se sliby ale nešetří i další strany. „V programu budou konkrétní kroky na nezaměstnanost, kroky, které podporují zvláště menší a střední podnikatele,“ tvrdí místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Strana chce uvolnit podmínky pro podnikání a tím podpořit vytváření pracovních míst. Klíčem ke zvyšování zaměstnanosti je podle strany propojení pružnějšího pracovního trhu a motivujícího sociálního systému.

Komunisté ve svém programu říkají, že zajistí lidem nejen práci, ale i slušný plat. „Vy víte velmi dobře, že i do roku 1989 tady byla nejen plná zaměstnanost, ale bylo tady i mnoho zahraničních dělníků,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Podle lidovců by se o nová pracovní místa mohl postarat dokonce sám stát. „Chtěli bychom, aby minimálně státní a polostátní firmy zaměstnávaly na částečný úvazek maminky s dětmi, absolventy a starší lidi,“ navrhuje šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Zelení nabízejí jako řešení mikroúvěry pro podnikání nebo snížení nákladů pro zaměstnavatele. „Zelení prosazují dlouhodobě snížení zdanění lidské práce. A chceme ho kompenzovat naopak zvýšením majetkových daní,“ říká předseda strany Ondřej Liška. 

Zaměstnanost můžou zvýšit větší investice, říkají zase ve volebním programu Zemanovci - podobně jako hnutí ANO 2011. Předseda Andrej Babiš míní: „Tenhle stát musí mít nějakou investiční politiku, teď nemá žádnou.“ 

Okamurův Úsvit přímé demokracie pak hodlá nová pracovní místa vytvořit „podporou podnikatelského prostředí v průmyslu, zemědělství a službách.“

TOP 09 zatím své přesné plány pro nezaměstnané tají. Zveřejnit se je chystá příští týden ve čtvrtek. „Budeme přesvědčeni, že růst a zaměstnanost nelze koupit na dluh,“ uvedl jen místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Události - Jaký mají strany recept na nezaměstnanost? (zdroj: ČT24)