Plat Žaludy: 500 tisíc. Výplata Zeleného může vyšplhat až na 400 tisíc

Praha - Nový šéf drah Dalibor Zelený si může měsíčně vydělat až 400 tisíc. K 250tisícovému platu totiž patří i statisícové odměny. Díky nim se jeho plat výrazně přiblíží k platu bývalého generálního ředitele Petra Žaludy, který bral měsíčně půl milionu.

Dalibor Zelený se po deseti letech vracel do ředitelského křesla Českých drah s tím, že jeho nástup doprovodí škrty a šetření. Na půlmilionový plat svého předchůdce musel zapomenout a dostal polovinu. „Výše platu je pro mě nepřijatelná. I polovinu z té částky považuji za úplné maximum,“ uváděl k platu Žaludy v srpnu ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. 

Sám ministr má přitom základní plat 106 tisíc korun. Zelený si proti němu nakonec může vydělat i čtyřikrát více, a to díky odměnám. „Maximálně mohou dosáhnout výše 150 tisíc. Celkem za měsíc,“ dodává sám Zelený. 

Žaludův management odměny nedostal

„I kdyby dosáhl na tu nezaručenou částku mzdy, tak bude někde pod polovinou bývalého generálního ředitele,“ říká předseda dozorčí rady Českých drah Zdeněk Žemlička. Také Petr Žaluda totiž mohl díky odměnám získat navíc k půlmilionovému platu měsíčně dalších 500 tisíc. Jenže nikdy si je nenechal vyplatit. „Od roku 2008 vrcholový management (včetně mě) neměl vyplaceny žádné odměny,“ prohlásil Žaluda. 

Petr Žaluda
Zdroj: ČT24

Pokud by Dalibor Zelený odměny na rozdíl Žaludy dostával, vyšplhal by se jeho příjem až na 400 tisíc. Což je blízko k platu Petra Žaludy. 

A aby na odměny dosáhl, musí Zelený splnit následující úkoly: snížit zadluženost firmy a definitivně rozhodnout, jestli dráhy nakoupí dalších sedm souprav rychlovlaku Railjet za téměř tři miliardy korun. „Z důvodů finančních dalších sedm jednotek koupit nemůžeme,“ prohlašuje ale Zelený. 

Mezi jeho další dva úkoly patří pokračování v modernizaci vozového parku a snížení nákladů generálního ředitelství. Podrobný plán už Zelený předložil odborům. „Bude to reorganizace od 1. října a celkově ze 30 odborů zůstane 22 a dojde k zeštíhlení aparátu generálního ředitelství,“ vysvětlil předseda Odborové sdružení železničářů Jaroslav Pejša. 

Plat šéfa ČD (zdroj: ČT24)

O tom, jestli Zelený tyto úkoly splnil a má nárok na vyplacení odměn, by měla dozorčí rada Českých drah rozhodnout na konci roku.