Za stejné peníze plnější nákupní košík - v srpnu inflace mírně klesla

Praha - Ceny zboží v obchodech v srpnu meziměsíčně klesly o dvě desetiny procenta. Zlevnily hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. V meziročním srovnání zůstávají ceny vyšší, jejich růst ale podle Českého statistického statistického úřadu zpomalil na 1,3 procenta. Inflace se tak vrátila na úroveň z poloviny roku 2010.

Inflace na hodnotu z roku 2010

Meziroční inflace se vrátila na květnovou úroveň a zároveň na hodnoty, kde byla naposledy v polovině roku 2010. „Výsledná srpnová inflace se fakticky skládá ze dvou samostatných příběhů - příběhu o vysoké inflaci potravin a nízké inflaci, místy i deflaci v ostatních oblastech,“ upozornil analytik Home Credit Michla Kozub.

Co kleslo

  • Cena zeleniny o 13,9 procenta, zejména brambor a plodové zeleniny.
  • Ceny ovoce klesly o necelá dvě procenta.
  • Mírně, 1,1 až 1,4 procenta, se snížily ceny jedlých olejů, luštěnin, čokolády a čokoládových výrobků, nečokoládových cukrovinek, kakaa, kávy, čaje.
  • Oděvy zlevnily o 0,9 procenta.
  • Cena obuvy klesla o procento.

Více informací naleznete ZDE

Co podražilo

  • Vzrostly ceny tabákových výrobků o 1,1 procenta.
  • Dražší byly i dovolené s komplexními službami o 2,1 procenta.
  • „V oddíle pošty a telekomunikace se zvýšily ceny poštovních služeb o 19,8 procenta,“ oznámili statistici.
  • O méně než procento zdražily proti červenci pohonné hmoty a finanční služby.

Velký růst cen se neočekává

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský očekává další snižování meziroční inflace, jejíž dno předpokládá okolo jednoho procenta. „Toho zřejmě dosáhne na začátku příštího roku, kdy odezní daňové vlivy z letošního ledna,“ uvedl.

Analytik Citfin Jiří Šimek:

„Ani další měsíce by neměly přinést nárůst cen, poptávka domácností přes mírné zlepšení zůstává slabá, ve druhém čtvrtletí jsme opět viděli pokles reálných mezd. Letošní dobrá úroda by neměla přinést ani výraznější nárůst cen potravin. Za celý letošní rok se tak cenový nárůst vejde do 1,5 procenta.“

Meziroční míra inflace v ČR v srpnu 2013
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Bude Česká národní banka hýbat s měnovou politikou?

Kvůli nízké inflaci opět podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho stoupla pravděpodobnost, že Česká národní banka zahájí devizové intervence proti posilující koruně. „Po publikaci HDP za druhé čtvrtletí se sice riziko přímých devizových intervencí snížilo, nyní ale opět mírně roste vzhledem k decelerující inflaci,“ uvedl.

„Inflace tak opět zpomaluje rychleji, než trh očekával. Pro ČNB to tak znamená, že nadále může držet uvolněnou měnovou politiku. Bude tak zajímavé sledovat, zda nakonec ČNB přistoupí ještě k dalšímu uvolnění měnové politiky prostřednictvím devizových intervencí,“ doplnil Šimek.

Příznivější čísla makroekonomických ukazatelů (zdroj: ČT24)