Každá pátá koruna spořících Čechů připadá na stavební spoření

Praha – Finanční produkt zvaný stavební spoření letos slaví dvacáté výročí svého působení na tuzemském trhu. Stavební spořitelny od roku 1993 poskytly úvěry za více než 641 miliard korun. Jen pro srovnání – hypoteční banky jsou na trhu od poloviny 90. let a za tu dobu poskytly hypotéky za 1,39 bilionu korun. Průměrná hodnota hypotéky navíc byla vždy vyšší než průměrná výše úvěru ze stavebního spoření.

Zájem o stavební spoření navíc začal znovu po letech růst. Zákon, který měl zpřísnit pravidla využívání takto uložených peněz, padl spolu s vládou. Změny tak nejsou v plánu. Tento způsob úročení je na českém trhu dvacet let a patří k nejoblíbenějším. Právě na stavebním spoření končí každá pátá uložená koruna.

Neustálé změny pravidel

Podmínky pro uzavírání nových smluv se zpřísnily už několikrát. A spořitelny v posledních letech vypovídají staré smlouvy s vyššími úroky, u kterých klient dosáhl cílové částky. 

Samotná Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), která je s téměř 63procentním podílem na trhu jedničkou, poskytla za dobu své existence v ČR úvěry za 312 miliard korun. Zhruba 44 procent úvěrů přitom putovalo na rekonstrukci a modernizaci bydlení, zhruba třetina na koupi domu nebo bytu.

Petr Zámečník, šéfredaktor portálu Investujeme.cz:

„Produkt je vhodný pro lidi, kteří nechtějí přijmout prakticky žádné riziko. I když, jak ukázala vláda, ani stavební spoření není bezrizikové.“

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj v současnosti činí průměrná hypotéka zhruba dva miliony korun, zatímco úvěr ze stavebního spoření dosahuje podle údajů spořitelen průměrné výše asi 600 000 korun.  

Rozdíl mezi těmito produkty spočívá také v základním principu fungování. Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Aktuálně mají podle Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) lidé u všech pěti stavebních spořitelen naspořeno 422 miliard korun, tedy 16 procent úspor domácností.