Česko trhlo rekord v počtu dolarových milionářů

Praha - V Česku se loni oproti roku 2011 „vylíhlo“ o pět procent dolarových milionářů více. Jejich počet se tak vyšplhal na rekordních 18 tisíc. Po celém světě rostly počty milionářů tempem přes devět procent na 12 milionů, jak vyplývá ze zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management. Milion dolarů je podle aktuálního kurzu zhruba 19,4 milionu korun českých.

Celkové bohatství českých dolarových milionářů přitom od předminulého roku stouplo o 5,4 procenta na 42 miliard dolarů.

A jaký je profil českého dolarového milionáře? Podle společnosti Perfekt Crowd je to vysokoškolák, věk kolem 50 let, majitel nebo jednatel firmy

Po celém světě se pak bohatství dolarových milionářů zvedlo v důsledku globálního oživení akciových a realitních trhů o desetinu na rekordních 46,2 bilionu dolarů. Po předloňském dvouprocentním poklesu jde o výrazný posun kupředu.

Dolar
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Největší koncentrace dolarových milionářů je opět v Severní Americe, která těsně přeskočila Asii a Tichomoří. Peníze hromadili boháči ve všech regionech, výjimkou byla pouze Latinská Amerika. Ta byla ve špičce v roce 2011, ale loni tam nastaly komplikace kvůli zpomalení ekonomiky a změnám na akciových trzích.

Kde nejčastěji na dolarového milionáře narazíte?

1. Spojené státy

2. Japonsko

3. Německo

4. Čína

5. Velká Británie

6. Francie

7. Kanada

8. Švýcarsko

9. Austrálie

10. Itálie

11. Brazílie 

12. Jižní Korea

Kam milionáři investovali?

Dolaroví milionáři přitom v roce 2012 postupovali opatrně. Podle studie Global HNW Insights Survey, která obsahovala zpětnou vazbu od 4 400 dolarových milionářů z celého světa, se tito lidé zaměřili především na udržení svého bohatství. Svá aktiva volili konzervativně. Téměř 30 procent jejich bohatství bylo v hotovosti a ve vkladech. 

Největší část investovatelného bohatství severoamerických milionářů tvoří akcie (37 procent), zatímco ti v Latinské Americe a v oblasti Asie a Tichomoří (s výjimkou Japonska) dávají přednost nemovitostem (30 procent portfolia, respektive 25 procent). V Evropě boháči preferují hotovost a vklady (27,3 procenta) a nemovitosti (26,7 procenta).

Pohled Zdeňka Přibyla (zdroj: ČT24)