Lidé s postižením mají k práci blíže, podmínky se srovnávají

Praha – Pracovní trh začíná hendikepovaným zastavovat přívětivější tvář. Právě pro osoby s postižením vzniká stále více míst, a mají tak podobnou šanci najít uplatnění jako lidé bez hendikepu. Podle statistik ministerstva práce se na jednu vypsanou pozici v obou případech hlásí v průměru 14 uchazečů.

„Znám spoustu lidí, co tu práci nemají, ale jde o tu vůli a chuť sem přijet a něco dělat,“ říká informatik Tomáš. Na práci zatím měl štěstí – lidé s postižením nacházejí nejčastěji uplatnění právě v administrativě, call centrech nebo jako programátoři.

Kromě pracovních úřadů a personálních agentur můžou pomoci s hledáním práce i neziskové organizace. Specializované stránky má například Konto Bariéry. „My radíme, aby se nebáli. Ti lidé mají strašně nízké sebevědomí právě proto, že třeba dlouho nemohli najít práci nebo se jim stal úraz, změnil se jim život,“ říká zástupkyně nadace Kristina Jakubková.

A štěstí lze hledat třeba i na specializovaných pracovních veletrzích pro zdravotně postižené. I díky nim se hendikepovaným otevírá cesta do stále většího množství firem. Například pražská společnost Tecum zaměstnává hned 15 postižených lidí. Nabízí pozice masérů nebo IT pracovníků. „Určitou pomoc od státu dostáváme. Například minulý měsíc jsme díky tomu zakoupili počítač,“ přiznává jednatel Jan Zikl.

V současnosti hledá práci zhruba 62 tisíc hendikepovaných lidí. Nejhorší vyhlídky mají přitom podle odborníků osoby s vadou sluchu.

Postižení a pracovní příležitosti (zdroj: ČT24)