Představenstvo firmy Dell schválilo výkup za 25 miliard dolarů

Round Rock (USA) - Akcionáři americké IT firmy Dell dnes schválili nabídku na převzetí podniku, kterou jim dříve předložila skupina investorů vedená zakladatelem firmy Michaelem Dellem. Vyplývá to podle firmy z předběžných výsledků hlasování. Skupina za Dell nabídla téměř 25 miliard dolarů (485 miliard Kč) a po dokončení převodu hodlá firmu stáhnout z akciového trhu.

Dell v posledních letech zaostává za konkurencí a podle analytiků potřebuje razantní proměnu. Schválení převzetí na dnešní mimořádné valné hromadě se očekávalo, neboť hlavní odpůrce transakce, investor Carl Icahn, už začátkem týdne oznámil, že se už nebude snažit prodej zablokovat. Hlasování o návrhu na převzetí bylo předtím třikrát odloženo.

Icahn, podle kterého nabídka podnik podhodnocuje, vlastní ve společnosti Dell téměř devítiprocentní podíl. Je tak druhým největším akcionářem po zakladateli firmy, který kontroluje 16procentní podíl. V důsledku Icahnova tlaku je konečná nabídka zhruba o půl miliardy dolarů vyšší, než činil původní návrh, upozorňuje agentura DPA.

„Výsledek hlasování mě potěšil a dodal mi energii k dalšímu úsilí o rozvoj Dellu,“ řekl Michael Dell, který je generální ředitelem i předsedou správní rady podniku. Dell v rámci nabídky na převzetí spojil své síly s investiční společností Silver Lake Partners. Skupina zaplatí za každou akcii Dellu 13,75 dolaru. Akcionáři navíc obdrží mimořádnou dividendu 0,13 dolaru na akcii.

Dell
Zdroj: ČTK/AP Photo/Matt Rourke

Dnešní mimořádná valná hromada trvala pouhých 15 minut a dostavila se na ni zhruba stovka lidí. Po oznámení výsledků hlasování zazněl mírný potlesk, píše agentura AP. Předpokládá se, že transakce bude dokončena během dvou měsíců.

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu zhruba 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě, podíl na trhu ale dál ztrácí. Stažení akcií z trhu má umožnit restrukturalizaci podniku bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky. Cílem restrukturalizace je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu.

Rozhovor s Jiřím Zendulkou (zdroj: ČT24)