Frankfurt: Merkelová fandí elektromobilům, chce jejich rozkvět

Frankfurt – Každoroční automobilový svátek si nenechala ujít ani německá kancléřka a při zahájení veletrhu pro odbornou veřejnost  - i vzhledem k vrcholící volební kampani – hlavně slibovala. Hodlá podporovat výrobu aut, která místo benzinu jezdí na elektřinu.

Na jedné straně chce první žena Německa vystavit v Bruselu stopku tvrdému zpřísňování emisních norem. Evropa by se podle ní v opačném případě připravila o zdroje růstu. Zároveň ale Merkelová, pokud bude u moci, podpoří co největší možnou ekologizaci německého provozu.

Podle kancléřky by v ideálním případě mělo do sedmi let jezdit po silnicích Německa na milion elektromobilů. Už teď jí vychází vstříc například BMW. Její nově představený model i3 je prvním elektromobilem, který bavorský podnik zavádí do sériové výroby. i3 patří k hvězdám výstavy. Stojí sice víc než 900 tisíc korun, nabízí ale výkon 170 koní s dojezdem až 160 kilometrů na jedno nabití.  

Svůj elektromobil představil také Volkswagen. Elektronická verze jeho modelu up! má stejný dojezd jako i3, výkon 82 koní a maximální rychlost 130 km/h. Podobné parametry by mohla mít i Škoda Citigo, která se spolu s up! vyrábí v Bratislavě. Česká značka ale se sériovým elektromobilem počítá nejdřív za rok.

Automobilka ve Frankfurtu prezentovala i studii kompaktního velkoprostorového MPV na bázi modelu Golf pod označením Sportsvan, která by měla v polovině příštího roku doplnit modelovou řadu golfu. Vůz nabídne variabilní interiér s posuvnými zadními sedadly a zavazadlovým prostorem o objemu až 1 500 litrů.

Frankfurtský autosalon navštívila kancléřka (zdroj: ČT24)