Dambořický zásobník plynu si za 7,5 miliardy zarezervoval Gazprom

Praha - Podnikatel Karel Komárek pokračuje ve spolupráci s ruským Gazpromem. Komárkovy Moravské naftové doly pronajaly energetickému gigantu za 290 milionů eur (zhruba 7,5 miliardy korun) zásobník plynu. Informují o tom Hospodářské noviny. Gazprom získal pronájem až po několikaletých sporech s Evropskou komisí. Zásobník v Dambořicích u Brna bude v provozu až od roku 2016, ruský podnik by ho poté měl používat 15 let.

Smlouvu na stavbu zásobníku, který bude s kapacitou 448 milionů metrů krychlových jedním z největších v Česku, uzavřely MND v březnu se společností Gazprom Germania. Firmy se tehdy zavázaly, že rovným dílem společně investují přes 2,5 miliardy korun. 

Doly se nyní s Gazpromem dohodly také na pronájmu, konkrétně na 90 procent kapacity zásobníku. „Pro skupinu MND je to jedna z nejvýznamějších investic, která bude realizována v letošním roce. Jde také o pokračování spolupráce s jedním z největších světových hráčů,“ uvedl mluvčí firmy Dan Plovajko.

analytik Vladimír Štěpán

"MND si zajistila jistotu na využití své skladovací kapacity a Gazprom získal zásobník blízko západních trhů, a nebude tak nucený tolik spoléhat na problémovou Ukrajinu."

Karel Komárek v Dambořicích
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Dohodě předcházela léta vyjednávání

Moravské naftové doly přitom na uzavření smlouvy na dlouhodobý pronájem, a navíc bez veřejné soutěže, musely nejprve požádat o výjimku. Komárkova firma ji získala až po několikaletém sporu s Evropskou komisí. Podle HN zatím nikdo jiný v Evropské unii takovou výjimku nedostal. Firma tak nemusí nabízet kapacitu ve svém zásobníku v Dambořicích ve veřejných aukcích.

MND si navíc z ložiska, které se v zásobník teprve promění, může například v letošním roce vytěžit zbývající plyn za další 3,2 miliardy korun. Celková kapacita zásobníku je 448 milionů kubíků. Ruská společnost si rezervovala, že po 15 let vytěží 403 milionů metrů krychlových.

Takto velký zásobník je v Česku ojedinělý. Jedničkou na trhu je v současnosti zařízení od společnosti RWE, které může skladovat skoro tři miliardy kubíků plynu.

Dohoda MND a Gazpromu (zdroj: ČT24)