Kvalitu potravin má nově hlídat zelené jablko

Praha - Jak na první pohled rozeznat kvalitní potraviny, aniž bychom museli dlouho pročítat informace z obalu? Řešením má být nové logo. Zda je v čokoládě dostatek kakaa a v uzenině dost masa bez přidaných éček, má nově značit zelené jablko.

„Lidé nemusí chodit s lupou a zjišťovat, zda je potravina nadopovaná éčky nebo obsahuje alergeny. Čteme to za spotřebitele,“ vysvětlil předseda občanského sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek. 

V tuto chvíli podle Náprstka není na trhu podobné logo, které by na první pohled označovalo kvalitní potravinu bez nutnosti pročítání informací na obalu potraviny. Cílem loga „Zdravá potravina.cz“ je informovat spotřebitele, že daná potravina neobsahuje nežádoucí přídatné látky, umělá aromata, byla vyrobena pokud možno v našem regionu a splňuje základní nutriční předpoklady. Logo má podobu zeleného jablka s textem „ZDRAVÁ potravina.cz“ a lístkem na stopce. Lístek může být variantně vyobrazen jako vlajka příslušné země původu potraviny. 

„Samozřejmě existuje řada log, ale my se na potravinu díváme komplexně. Kontrolujeme obal, zemi původu, složení, nutriční hodnoty a zda je hlavní složka potraviny v dostatečné míře zastoupena, tedy jestli je v čokoládě dostatek kakaa a v uzenině dostatek masa,“ vysvětlil Náprstek. 

Rudolf Náprstek hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

V obchodech je s logem zeleného jablka zatím 15 potravin. Na internetu již dostalo označení Zdravá potravina výrobků více. „Výrobce se umístěním loga na obal zavazuje, že bude podmínky dodržovat. Budeme to průběžně kontrolovat,“ dodal Náprstek. Veškeré podmínky pro udělování loga jsou zveřejněny na internetu