Firma nabízí odměnu tomu, kdo prolomí senzor nových iPhonů

Kalifornie - Přední světová technologická společnost Apple začne dnes v USA, Číně a dalších klíčových zemích prodávat dva nové modely svého chytrého telefonu iPhone. Dosavadní model iPhone 5 nahradí plnohodnotná novinka iPhone 5S a také levnější model 5C. Apple tím chce mimo jiné reagovat na úpadek tržeb ve srovnání s konkurenčním Samsungem. Na zahájení prodeje nových iPhonů se nechystají pouze fanoušci moderních technologií. Jedna americká společnost spolu s bezpečnostními experty nabízí více než 13 tisíc dolarů tomu, kdo jako první prolomí zabezpečení snímače otisků prstů.

Oba nové modely se začnou prodávat v USA, Austrálii, Kanadě, Francii, Japonsku, Singapuru, Británii a v Číně. Objednávky přes internet na ně začala firma přijímat před týdnem. Model 5S je vybaven zejména snímačem otisků prstů, který podle recenzentů nového přístroje zvyšuje bezpečnost při využívání bankovních aplikací.

Technologie, kterou Apple nazývá Touch ID, se nachází v ústředním tlačítku „home“ ve spodní části telefonu a slouží k přístupu do telefonu a k platbám přes telefon. Podle některých analytiků by Touch ID mohlo představovat začátek revoluce v platbách přes mobilní telefony a pro Apple představovat nový zdroj příjmů.  iPhone 5S s pamětí 16 GB bude v USA se smlouvou stát 199 USD (asi 3 900 Kč), verze 64 GB bude za 399 USD. 

Levnější model 5C s plastovým krytem bude dostupný v pěti barvách a v USA bude stát se smlouvou na dva roky 99, respektive 199 dolarů. Levný model je zaměřen na Čínu a další rozvíjející se země, podle kritiků je ale jeho cena stále příliš vysoká, než aby na těchto trzích mohl získat Applu větší podíl. 

Organizátor: Hackerská soutěž pomůže Applu odhalit softwarové chyby

Na zahájení prodeje nových iPhonů od společnosti Apple se nechystají pouze fanoušci moderních technologií. Jedna americká společnost spolu s bezpečnostními experty nabízí více než 13 tisíc dolarů (více než 247 tisíc korun) v hotovosti, knihy, lahve alkoholu, virtuální měnu bitcoin a další věci tomu, kdo jako první prolomí zabezpečení snímače otisků prstů v novém modelu. 

Arturas Rosenbacher, což je jeden ze zakladatelů společnosti I/O Capital na podporu nově vznikajících malých podniků, tvrdí, že hackerská soutěž pomůže Applu odhalit softwarové chyby, kterých si nemusel všimnout. „Má to odstranit problém ještě předtím, než to problém bude,“ uvedl představitel firmy, která nabídla velkou část z celkové finanční odměny.

Apple
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jedním z těch, kdo se na hackerskou soutěž chystají, je bývalý člen amerického vojenského námořnictva David Kennedy, který má za sebou dvě mise v Iráku a nyní řídí vlastní konzultační společnost. Podle bezpečnostního experta Charlieho Millera by Kennedymu či jiným zkušeným hackerům mohlo prolomení zámku trvat méně než dva týdny. „Jenom čekám na to, až se mi ta věc dostane do rukou, abych zjistil, jak to obejít,“ uvedl Kennedy.

Experti tvrdí, že podle toho, co Apple zatím zveřejnil, na novém senzoru zatím nic skutečně špatného není. Recenzenti se tento týden rozplývali nad spolehlivostí a nad tím, jak se snadno používá. Server Forbes.com ale mezitím informoval, že jistý voják na Kanárských ostrovech už odhalil slabé prvky v zabezpečení zasahujícím operační systém iOS 7, který Apple stávajícím uživatelům iPhonů a tabletů iPad zpřístupnil ve středu. Podle něj je během několika vteřin možné obejít uzamčení obrazovky a dostat se k fotografiím a dalším materiálům. Mluvčí Applu Trudy Mullerová řekla, že firma v příští aktualizaci systému provede opravy.

Fronty, girlandy i cenová válka - do Asie dorazily nové iPhony 

Celkem se dnes nové modely začínají prodávat v 11 zemích a územích. V první vlně je vůbec poprvé také Čína. V době, kdy prodej prémiových chytrých telefonů na celém světě zpomaluje, je růst na tamním trhu pro Apple důležitý. Nový „levnější“ iPhone s plastovým krytem ale bude v Číně dražší než v USA, za drahý ho podle průzkumů považuje i mnoho Číňanů a Apple kvůli tomu sklízí kritiku.

„V Číně je všechno dražší“ než v zahraničí, poznamenal podle serveru The Financial Times při čekání jeden ze zákazníků. Apple, který soupeří o podíl na trhu s jihokorejským Samsungem, s novým zařízením nepřišel skoro rok a tržby za první víkend jsou pro něj důležité.  

Stovky lidí čekaly na nové telefony i v obchodní čtvrti Sydney v Austrálii. Třiatřicetiletý Jimmy Gunawan, který před vlajkový obchod Applu dorazil zhruba 20 hodin před otevřením, byl překvapený, že je první. „Loni ve stejnou dobu už tu byla fronta zhruba 20 lidí,“ uvedl Gunawan, který si nakonec odnesl rovnou dva modely 5S. Zato před obchodem Applu v tokijské přepychové čtvrti Ginza ráno postávalo kolem sedmi stovek zájemců. Zákazníci mohou díky systému splátek odejít s novým telefonem v kapse, aniž by zaplatili jediný jen.

Nové iPhony znovu rychle mizely z pultů (zdroj: ČT24)