Rumunská Electrica chce po ČEZu přes 80 milionů eur

Praha – Rumunsko stupňuje nároky na ČEZ. Tamní státní společnost Electrica S.A. zvýšila na čtyřnásobek částku, kterou požaduje po energetické skupině v arbitráži za údajné porušení privatizační smlouvy. Místo 19 milionů eur chce víc než 80 milionů. ČEZ ale obvinění stále odmítá a podal návrh na zamítnutí žaloby.

Rumunská Electrica podala žalobu na tuzemský ČEZ k Mezinárodnímu rozhodčímu soudu v Paříži. Energetický gigant podle rumunské firmy porušil privatizační smlouvu z dubna 2005. ČEZ přitom na základě právě této smlouvy získal kontrolní podíl v Electrica Oltenia. Konkrétní důvod porušení smlouvy rumunská firma neuvedla. 

ČEZ ale považuje nárok rumunské Electricy za neopodstatněný a navrhl zamítnutí žaloby. 

Vyjádření ČEZu:

„ČEZ i nadále trvá na tom, že privatizační smlouvu uzavřenou v roce 2005 neporušil, což bylo stranami potvrzeno při následném dokoupení zbývajících minoritních podílů od společnosti Electrica S.A. v roce 2009. Z toho důvodu ČEZ, a. s. považuje nárok společnosti Electrica S.A. za naprosto neopodstatněný a navrhl zamítnutí žaloby.“

Dokoupením podílů minoritních akcionářů v roce 2009 se stal ČEZ jediným vlastníkem rumunské společnosti. Distribuční společnost nyní funguje pod názvem CEZ Distributie a působí v jihozápadní části Rumunska. 

Podle odborníků je pozice ČEZu v zemi stále poměrně stabilní. Na koncových prodejích elektřiny má asi 15procentní podíl. ČEZ v zemi zajišťuje dodávky elektřiny pro skoro 1,5 milionu zákazníků. Kromě toho provozuje skupina v Rumunsku například větrný park na výrobu elektřiny.