Českých jablek méně, ale budou k dostání až do května

Praha - S úrodou jablek je to jako na houpačce. Dobrý rok střídá špatný. Letošní úroda bude sice o 12 procent menší, než se čekalo, ale kvalitou dostačující. V Čechách se jablek urodilo méně, Morava je na tom výrazně lépe. Podle odhadu odborníků budou česká jablka k dostání na domácím trhu do konce května příštího roku.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík:

„Původně vše vypadalo na dobrou úrodu. Již v červnovém odhadu se ale projevilo pozdní kvetení a špatné opylení. Další pokles způsobily velké červnové srážky, podmáčená půda a velký propad plůdku v červnu a i v červenci. Negativně se na letošní úrodě podepsalo i to, že v první polovině roku bylo málo slunečných dnů.“

V Evropě je Česko jablečným trpaslíkem. Vypěstuje 25x méně než první Polsko. Asi 40 procent jablek, která se objeví v obchodech, je z českých sadů. Víc než polovinu dovážíme.    

Spotřeba jablek v Česku klesá. V roce 2009 snědl každý v průměru téměř 27 kilogramů, o rok později přes 22 a vloni už jen 20 kilogramů jablek. V červnu, kdy domácí jablka došla, vyšplhala cena dovezených až na 70 korun. Cena jablek z letošní sklizně se bude před koncem roku pohybovat od 20 do 35 korun, odhadli ovocnáři. 

Regionálně se letos ve sklizni čekají výrazné rozdíly. Ovocnáři na Moravě by měli zaznamenat meziroční nárůsty o desítky procent. Naopak v Čechách se čeká sklizeň nižší, například východní Čechy předpokládají pokles sklizně o pětinu.

Události o sklizni jablek (zdroj: ČT24)