Návrh rozpočtu - nesnesitelná lehkost bytí Rusnokovy vlády

Praha - Vláda v demisi počítá v rozpočtu na příští rok se schodkem ve výši 112 miliard. Exministr financí Miroslav Kalousek ale tvrdí, že by se v rozpočtu dalo ušetřit až 24 miliard. Nemyslí si také, že by měl návrh Rusnokova kabinetu naději na schválení. Další politici pak označují rozpočet na příští rok jako opatrný, nereálný nebo údržbářský. Návrh podle zástupců politických stran zřejmě dozná změn, až o něm bude jednat nová sněmovna.

Ministr financí v demisi Jan Fischer tvrdí, že navrhovaný rozpočet se schodkem 112 miliard otevírá cestu k ekonomickému růstu. Jeho tempo odhaduje na 1,3 procenta. Na daňových výnosech to prý znamená asi 4 až 5 miliard navíc.

„Nevěřím, že se dá ekonomický růst kupovat na dluh. Chcete-li vidět, jak to dopadne, podívejte se do jižní části eurozóny,“ varuje před návrhem státního rozpočtu pro příští rok místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj jsou výdaje o 24 miliard vyšší, než bylo nezbytně nutné. „Těch 24 miliard bude muset někdo zaplatit. Nepokládám to za zodpovědné,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 Miroslav Kalousek. „Dobrý hospodář řekne: 'Utratím jen to, co skutečně musím,'“ dodal. 

Miroslav Kalousek:

„Někdo může utrácet bez odpovědnosti a legitimity, tak proč by se tou tužkou nerozmáchl, vypadá to hezky.“

Peníze
Zdroj: Martin Štěrba, Josef Horázný/ČTK

Podle Jana Mládka (ČSSD) je rozpočet spíš technický, údržbářský. „Trochu Rusnokově vládě závidím nesnesitelnou lehkost bytí při sestavování rozpočtu, protože oni dělají rozpočet, podle kterého většina z nich nebude fungovat a předají to někomu jinému,“ prohlásil.

„Vláda byla v zajetí nedostatku času, ale také nedostatku odvahy hlouběji sáhnout do rozpočtu. Nedá se říct, že by byl rozpočet až tak prorůstový, jako je opatrný,“ myslí si o vládním návrhu Jiří Dolejš (KSČM). Odstupující vláda podle něj měla zvážit větší investice do dopravní infrastruktury nebo podpořit investice úvěrů na bydlení. Komunisté by rádi ještě před schválením rozpočtu projednali také další prorůstové požadavky, jako například platy ve školství. 

Martin Kuba (ODS) zase míní: „Rozpočet není reálný, oproti našemu návrhu počítá s vyššími příjmy, které považuji za nereálné, a proti tomu ještě zvyšuje výdaje. To považuji za nešťastný krok.“ Podle Kuby se vyšší výdaje objevují především v resortech, jejichž ministři kandidují ve volbách. „V tom vidím předvolební ambice jednotlivých ministrů. Zaplať pánbůh, že nekandiduje ministr Cienciala, protože se obávám, že bychom v rozpočtu viděli i Důl Paskov,“ řekl Kuba.

Do Poslanecké sněmovny musí vláda rozpočet dodat do konce září. Jenže sněmovna je teď rozpuštěná a čeká se na volby. Rozpočet tedy zřejmě výrazně upraví až nová sněmovna a vláda. Kalousek proto nepředpokládá, že by stávající návrh měl ve sněmovně naději na schválení. Podle něj bude mít nová vláda zřejmě jiné priority. 

Nová sněmovna se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách. Fischer uvedl, že až budou ustaveny orgány nově zvolené Poslanecké sněmovny, vláda jí předloží návrh rozpočtu znovu.