Veřejná sbírka? Dobré nápady peníze získávají

Praha − Každá památka má tendenci se měnit v ruinu. Otázkou je, nakolik tento proces dokážeme zpomalit. V době všeobecných úspor představují zajímavou možnost financování památek veřejné sbírky. Přesto nejsou v Česku využívané tolik, jak by mohly. Někteří zkouší neobvyklé cesty a daří se. Kdo se může pochlubit tím, že má doma adoptované schody z rozhledny nebo je majitelem píšťaly z varhan? Ty nejzajímavější sbírky oceňuje každoročně Institut pro památky a kulturu v rámci projektu Máme vybráno. K této příležitosti pořádá i konferenci, kde se snaží zástupcům neziskovek poradit, jak peníze na své projekty získat.

Pfefferová: Sám člověk neudělá nic

Nejúspěšnější veřejnou sbírkou na opravu kulturní památky byla v loňském roce vyhlášena sbírka na opravu střechy kostela Povýšení svatého Kříže v jihomoravském Lanžhotě. Místní obyvatelé mezi sebou vybrali téměř dva a půl milionu korun. „Je-li sbírka dobře vymyšlená, posiluje soudržnost místních k danému místu,“ řekla na konferenci Marie Pfefferová, která sbírku organizovala. „Sám člověk neudělá nic,“ dodala. 24 žen obcházelo obec dům po domu a prosilo o příspěvek na rekonstrukci. I když do kostela chodí na nedělní bohoslužby asi 300 věřících, na opravu kostela přispěla téměř celá obec. Díky darům místních i lanžhotské radnice se nakonec povedlo dát kostelu novou střechu a opravit věž, která je nyní přístupná veřejnosti. 

Úspěšná veřejná sbírka − krátce a intenzivně

„Neosvědčily se nám etapy. Nechoďte několikrát, ale jednou pořádně,“ řekla Pfefferová, která doporučuje, aby se do sbírky zapojilo více organizací, například škola. „Aby děti malovaly obrázky památky, emblémky, aby tím žila celá obec. Čím širší společnost zapojíte, tím více dostanete,“ dodala. 

To potvrzuje i Jan Böhm z portálu Kliktivisti.cz, který se zabývá využíváním nových médií neziskovkami. Podle Böhma řada úspěšných českých organizací věří v místní přístup. „Ve financování se můžete opřít o tzv. 3F − family, friends and fools, neboli rodinu, přátele a blázny. Na lokální úrovni si komunikaci nastavte tak, aby se o vašem projektu dozvěděli všichni vaši přátelé, a snažte se, aby o vás všichni vaši přátelé mluvili,“ radí neziskovkám Böhm.

Další radu přidal Janek Jaros, zakladatel crowdfoundingového portálu Hithit, který pomáhá sbírat peníze na zajímavé projekty. Hithit propojuje kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit. „Funguje na základě toho, že vy chcete opravit varhany. Na náš web se vystaví váš projekt, popíšete ho, natočíte motivační video, přidáte fotky a nabídnete lidem nějaké odměny − například soukromé prohlídky kostela, uzavřený koncert a podobně. Hithit funguje od konce listopadu a podařilo se nám vybrat 3,5 milionu korun. To na opravu kostela není, ale na menší kreativní projekty ano,“ řekl Jaros. 

Adoptujete schody? 

S neobvyklou formou získání peněz přišlo například Občanské sdružení pod Studencem. To poskytlo lidem k adopci staré schody z rozhledny na Studeném vrchu. Prodej schodů vynesl 400 tisíc korun, přidružená sbírka dalších 770 tisíc a vybrané peníze sloužily k rekonstrukci stavby. Podle předsedkyně sdružení Jitky Tůmové nápad využil ochoty mnohých návštěvníků a turistů rekonstrukci podpořit. „Právě oni po desítky let marně volali po zahájení a realizaci záchrany unikátní stavby, a tak ochotně přispěli k její záchraně,“ uvedla. 

Podobně zajímavý nápad měli i v Příbrami na Svaté hoře, kde opravují varhany. Tamní neziskovka získala v projektu Máme vybráno ocenění za nejlépe prezentovanou sbírku v roce 2013. Tváří jejího úspěšného letáku je malý kluk, který drží v ruce píšťalu s mottem „Stavte s námi varhany pro Svatou Horu“. I sebemenší dar je podle organizátorů sbírky darem pro příští generace, protože tyto varhany budou hrát lidem další stovky let. Každý dárce tak může jakožto „stavitel varhan“ spojit své jméno s místem, kde tvořili takoví umělci jako Carlo Lurago či Kryštof Dientzenhofer.

Štěpán Boháč, dominikánský klášter:

„Památka je dílem generací před námi i jejich finančních obětí. Formuje i naši současnost. Můžeme to dobře vidět na památkách sakrálních, které ve zhmotnělé podobě přenášejí víru, ideál života. Není to jen historické dílo, ale v barvě a štuku je ztvárněný ideál.“

Máme vybráno − soutěž i burza nápadů

Nápadů, jak vést a prezentovat sbírku, je hodně. Ty nejlepší podporuje Institut pro památky a kulturu v rámci projektu Máme vybráno. „Hlavním smyslem soutěže je propagovat veřejné sbírky jako vhodný nástroj financování obnovy památek a inspirovat další organizace, aby sbírky vyhlašovaly. V době všeobecných úspor představují veřejné sbírky zajímavou možnost, jak financovat obnovu menších i větších památek,“ řekl ředitel Institutu Aleš Kozák. 

Letos proběhl již druhý ročník. Veřejné sbírky soutěžily v kategoriích: finančně nejúspěšnější veřejná sbírka, nejlépe prezentovaná veřejná sbírka a cena veřejnosti, o kterou se utkalo 118 sbírek a celkem pro ně hlasovalo více než 9 tisíc lidí. Výsledky soutěže jsou k dispozici zde. 

Organizátory soutěže, kteří provozují webový portál ProPamátky, bude možné potkat ve dnech 3.-5.10. na veletrhu Památky na pražském Výstavišti, kde si rádi poslechnou názory a podněty k další práci. Zároveň budou prezentovat služby, které Institut pro památky a kulturu již od roku 2007 neziskovkám poskytuje. 

Majitelé pozemků o drobné duchovní stavby často nestojí
Zdroj: ČT24/ČT Brno