Východisko z krize? Návrat k výměně zboží, míní Italové

Řím - Italové vyřešili nedostatek evropské měny po svém - v průběhu ekonomické krizi se vracejí k dřívějšímu obchodování. Barterová směna, neboli výměna zboží nebo služeb za jiné, zachránila před krachem desítky tamních podnikatelů.

Výměně zboží se meze nekladou

Klimatizace za ubytování v hotelu nebo za krabici vína - směnit lze prakticky vše. Třeba vinař Pietro Lilliu podobným způsobem vymění až pětinu svých výrobků. „Dříve jsem musel čekat na proplacení vín i dva měsíce, nebyla výjimka, že peníze přišly na účet až za rok. Prostřednictvím tohoto obchodu jsou výměny prakticky okamžité,“ konstatoval vinař.

Carlo Ancosu založil speciální portál Sardex. „Pokud někdo bude chtít počítač, zaregistruje se na stránkách. Pak si koupí notebook v hodnotě tisíc euro. Jeho zůstatek bude tedy minus tisíc. Jediná věc, kterou musí udělat, je prodat své služby nebo výrobky do této hodnoty,“ podotkl Mancosu.

Notebook
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Lidé si prodejem sbírají kredity, za které si pak koupí zboží, které sami potřebují. Jeden kredit znamená jedno euro. Zaregistrovat se můžou ale jen místní s trvalým pobytem na Sardinii. Zakladatel portálu chce totiž podpořit tamní ekonomiku. „Krize je opravdu všude, cítíme ji. Zejména v tomto regionu to vnímáme dost silně. Ale myslím, že barterový obchod by mohl by cesta, jak se dostat z nejhoršího ven,“ řekl výrobce masa Romeo Scano.

Počet barterových obchodů na Sardinii roste. Zatímco před třemi lety se směnilo zboží asi za 300 tisíc euro, teď je to skoro čtyřicetkrát více. Podobné podnikání se ale rozmáhá po celém světě. Populární je třeba výměna ubytování nebo oblečení.

Řecko si na barterový obchod potrpí jakbysmet

Výměna zboží probíhá běžně také v další krizí zasažené jihoevropské zemi - Řecku. Zemi trápí dlouhodobě vysoká nezaměstnanost, a tak je tento směnný obchod důležitý i pro sociální začleňování. Služby si lidé nabízejí prostřednictvím internetu, samotné zboží si pak vyměňují na trzích.

Směnný obchod, neboli barter, má kořeny až v pravěku, kvete ovšem vždy v období hospodářské krize. V minulosti se měnilo třeba maso za kůže, dnes barterují živnostníci, drobní podnikatelé nebo třeba i malíři pokojů. Barterování probíhalo dennodenně po celém světě až do doby, kdy se vynalezly peníze. Nyní zažívá velký boom.

V Itálii kvete barterový obchod (zdroj: ČT24)