Máte rádi nudle? V Tokiu mají unikátní muzeum

Tokio - V japonském Kjótu mají unikátní muzeum nudlí, jež zároveň slouží i jako restaurace. Návštěvníků, kteří se chtějí něco dozvědět o tradiční kuchyni země a zároveň to i ochutnat, stále přibývá. Muzeum, které funguje necelý rok, navštěvuje v průměru už asi 30 tisíc lidí měsíčně.

Zatímco v Česku patří srkání mezi nejhorší zlozvyky, Japonci jeho prostřednictvím vyjadřují, že jim chutná. Často tak jí třeba tradiční tlusté nudle udon. „Máme různé typy nudlí: ramen, soba a udon. Japonci nudle zbožňují. Myslím, že právě udon mají nejraději,“ podotkl kuchař Tsuzaki Arashi.

Nudle se dají jíst prakticky s čímkoliv, třeba s masovým vývarem nebo se zeleninou - studené i teplé. Jsou zkrátka součástí japonské kultury. A právě to inspirovalo zakladatele muzea v Kjótu. Nudlí udon z různých koutů Japonska nabízí návštěvníkům hned 45 druhů.

Nudle
Zdroj: ČT24

„Jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli otevřít muzeum v Kjótu, bylo to, že je to kolébka tradiční kultury. Dříve dokonce bývalo hlavním městem a sídlem císařské rodiny,“ konstatoval manažer Ishi Masato.

Nudle udon jsou oblíbené i kvůli ceně, v Japonsku totiž patří k levnějším potravinám. V supermarketech se dají běžně koupit za 400 jenů. To je v přepočtu přibližně 80 korun.

Nudle mají v Japonsku vlastní muzeum (zdroj: ČT24)